Közélet

2014.02.11. 07:50

TAO: fontos változásokra hívta fel a figyelmet a NAV

Határidők, fizetnivalók és új előírások: a látványcsapatsport-támogatás 2014-es legfontosabb változásait szedte össze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Harsányi Miklós

A 2013-as évközi változásoknak köszönhetően a támogatónak a nyújtott támogatás adóval számított (10 százalék/19 százalék) összegének 75 százalékát kiegészítő sportfejlesztési támogatás címén, támogatási vagy szponzori szerződés keretében a támogatott szervezet országos sportági szakszövetségének kell utalnia, melynek a támogatás adóévében kell megtörténnie.

Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli regionális igazgatóságának szóvivője arról tájékoztatott: ez a rendelkezés 2014-ben annyival bővült, hogy az adózó döntése szerint a kiegészítő sportfejlesztési támogatást utalhatja annak a szervezetnek is, amelynek az alaptámogatást nyújtotta.
– Amennyiben így dönt, az erről szóló támogatási vagy szponzori szerződés egy eredeti példányát a megkötést követő nyolc napon belül meg kell küldenie az érintett sportági szakszövetségnek – tudatta a szóvivő. – A kiegészítő sportfejlesztési támogatás nem minősül elismert költségnek, így ezzel az összeggel meg kell emelni az adózás előtti eredményt.

Ettől az évtől további változás, hogy a minisztérium által közzétett fizetési számlára a támogatásból már csak a támogatás egy százalékának egyharmad részét kell átutalni, a kétharmad rész a sportági szakszövetség által közzétett fizetési számlára utalandó (korábban a teljes egy százalék a minisztérium számlájára került). Ezeket az utalásokat a támogatás megfizetésével egyidejűleg kell teljesíteni.Barlai Krisztina arra is kitért: a támogatónak mind a támogatás, mind a kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalásáról az átutalást követő nyolc napon belül az úgynevezett SPORTBEJ elnevezésű nyomtatványon bejelentést kell tennie az Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.
– A bejelentés elmulasztásával az adóévi társasági adó kedvezményt is elveszíti a támogató – utalt a következményekre. – Ezen a nyomtatványon kell bejelenteni a támogatás egy százalékának (mint ellenőrzési feladatok ellátásával összefüggő költség) a két felé történő utalást is.
Az adókedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a támogatási igazolás kiállítására irányuló kérelemnek a támogatás igénybevételére jogosult szervezet általi benyújtásakor a támogatónak nem lehet lejárt köztartozása.

Adó és kedvezmény

Lényeges változás történt az adókedvezményre jogosító összeg felhasználásának időtartamában is. A társasági adó rendszerében az adókedvezmények igénybevételének globális felső határa az adóévi adó 70 százaléka. Ebből a szabályból következően előfordulhat az az eset, hogy a nyújtott támogatást a támogató nem tudja teljes egészében kedvezményként felhasználni a nyújtás adóévében.
– Ezt a helyzetet megoldandó rendelkezik a jogalkotó úgy, hogy a 2013. november 30-át követően nyújtott támogatások esetében a fel nem használt kedvezmény a támogatás naptári évét követő hatodik (november 30-át megelőzően harmadik) naptári évben lezáruló adóév adójából is igénybe vehető – a korábban kedvezményként fel nem használt összegig – az adókedvezmény – tájékoztatott a szóvivő.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!