Közélet

2014.02.05. 08:09

Természetfotós Marilyn Monroe lábai között - képek

Hét kaliforniai nemzeti parkot kapott lencsevégre Bágyi Ferenc, a világ egyik legismertebb és -elismertebb naturafotósa, majd visszatért a somogyi télbe.

Vas András

– Dugd el a családi ezüstöt, megyünk! – hívta fel Kaliforniában élő egykori artista barátját még novemberben Bágyi Ferenc. A világhírű természetfotós 1980-ban disszidált, előtte azonban előbb kerékpárversenyzőként, majd tornászként, végül cirkuszi artistaként rengeteg cimborát szerzett idehaza, s egyikük, aki később az Egyesült Államok nyugati partján lelt új otthonra még egy 1992-es telefonbeszélgetés végén megemlítette: ha Bágyiék arrafelé járnak, szívesen látott vendégek. A világ egyik legismertebb és –elismertebb naturafotósa az elmúlt több mint két évtizedben ugyan számtalanszor járt az USA-ban, de általában a zord hegyek, a nehezen megközelíthető, s így ritkán lencsevégre kapott állatok vonzották, így azon kevesek közé tartozott, aki Alaszkába szinte hazajárt, Kalifornia viszont fehér folt maradt számára.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Természetfotós Marilyn Monroe lábai között
[/caption]
Persze a téli időpontból sejthető volt, hogy nem napfürdőzés, Csendes-óceáni mártózás, s a sztárok Beverly Hills-i villáinak bámulása szerepel majd a programban: Bágyi Ferenc annak rendje és módja szerint végigfotózott hét nemzeti parkot.
– A legismertebb közülük a Yosemite, ám ez éppen ilyenkor a legkevésbé látványos – magyarázta az amerikai túrát szokása szerint Nagyatádon kipihenő fotós, aki nyilatkozataiban csak a „világ legszebb kisvárosaként” emlegeti a somogyi települést, ahol évente három-négy alkalommal heteket tölt el, miközben a lábodi erdőben szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, s különféle madarakat kap lencsevégre. – Oda inkább május-júniusban kell menni, a híres vízesés például nagyjából úgy nézett ki, mintha a negyedik emeleten megnyitottam volna a vízcsapot... A többi viszont ilyenkor a leggyönyörűbb.

A hét felkeresett park közül a Seqouia és a Sonny Bono fogta meg leginkább. Előbbi az óriásfáiról ismert világszerte – akad olyan matuzsálem, mely az időszámítás előtt kétezer évvel eredt meg –, utóbbi pedig egy mindössze 25 négyzetkilométeres kis paradicsom, melyet az énekesnő Cher korábbi férje és duettpartnere, Sonny Bono alapított, és áldozta rá a vagyonát, hogy megmentse a különleges tájat.
– Vadállatot ritkán sikerült lefotóznom, ezúttal inkább a tájra fókuszáltam – folytatta Bágyi Ferenc, aki persze a tulajdonképpeni nyaralásnál is ragaszkodott saját szabályaihoz.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hét kaliforniai nemzeti parkot fotózott végig
[/caption]
A nemzeti parkokban aludt, hajnalban kelt, lenyomta a szokásos száz fekvőtámaszt, melyet kávé helyett „használ” az ébredéshez, aztán irány az erdő... Általában kellemes időben csatangolhatott, bár a Joshua Tree parkban elő kellett keresnie a havas tájhoz illő rejtőruhát.
– Legalább rákészülhettem a lábodi napokra – legyintett. – Még szerencse, hogy elhoztam magammal Nagyatádra, a végén tényleg szükség volt rá. Hóban ugyanis hagyományos terepszínű ruhában esélyem sincs normális képet készíteni, a vad már akkor kiszúrja az embert, amikor az még észre sem vette. Így viszont csak az objektívem lencséje sötétlik.Nagyatádra legközelebb tavasszal jön vissza a Németországban élő fotós, aki nyáron Kaszóban továbbképzést is tart majd a világ egyik legnagyobb fotóscégének felkérésére, s ősszel a szarvasbőgés is Somogyban találja. Utána viszont ismét a tengerentúlra indul: Alaszkában a fehér fejű sasok téli gyülekezési helyére indul valahová a Yukon mellé.
– A hegyek az igazi világom – mondta –, persze Kalifornia is gyönyörű volt. Nemcsak a nemzeti parkokat néztük meg, hanem azért hagytunk némi időt a turistalátványosságokra is. Jártunk például a nyugdíjas sztárok kedvenc helyén, Palm Springsben is, azóta elmondhatom magamról, amit Kennedy elnök is: eltöltöttem némi időt Marilyn Monroe lábai között...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!