Közélet

2014.02.17. 13:09

Választás 2014: Ismét jobbikos képviselő nélkül maradhat Somogy

Két somogyi képviselőt nagy biztonsággal meg tudnánk nevezni az áprilisi országgyűlési választások után felálló új, immáron kisebb létszámú parlamentből: a fideszes Mátrai Márta és az ellenzéki összefogás jelöltje, Harangozó Gábor országos listás helyüknek köszönhetően tulajdonképpen már most tervezhetnek az elkövetkező négy évre.

Vas András

A Jobbik országos listáján viszont nem kapott biztos befutónak tűnő helyet megyebeli politikus, s így előfordulhat, hogy a szélsőjobb párt szempontjából Somogy a következő parlamenti ciklusban is képviselet nélkül marad. Hiszen 2010-ben hiába jutott be a párt területi listájáról Pősze Lajos a T. Házba, s lett frakcióvezető-helyettes, decemberre megromlott a kapcsolata a pártvezetéssel, s kizárták a frakcióból, így függetlenként ülte végig az előző három évet.A közvélemény-kutatók 15 százalék körüli eredményt jósolnak a Jobbiknak a voksoláson, ami 15-16 helyet jelenthet az országos listáról. S egyáltalán nem biztos, hogy ennél több képviselőt küldhet a Parlamentbe a párt, ugyanis meglepetés lenne, ha egyéni választókerületben győzni tudna valamelyik jelöltjük. Ennek tükrében viszont – bár előkelőnek tűnik – nem biztos, hogy bejutó pozíciónak számít az országos lista huszadik helye, melyet Ander Balázs kapott meg: a barcsi tanár jelenleg a Jobbik megyei közgyűlési képviselője, s ő indul a somogyi 2-es – barcsi – választókörzetben egyéniben. Az ország házába kerüléséhez azonban vagy a jósolt 15 százalék körülinél jobb választási eredmény, vagy az előtte állók esetleges uniós ambíciói szükségesek.

A többiek számára pedig jórészt pártbeli elismerésnek tűnik, hogy egyáltalán felkerültek az amúgy 116 fős listára, hiszen közülük egyedül a Jobbik somogyi elnöke, Kesztyűs Attila fért be – kilencvenkilencedikként – az első százba. A magukat egyéniben választókerületekben megméretők közül az 1-esben – Kaposváron – induló Miháldinecz Gábor a 115., a 4-es – siófoki – körzetben csatasorba álló Berkes Gábor a 111., míg a 3-as – marcali – kerületben próbálkozó Mátyás Balázs Máté a 104. a listán.

Vas András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!