Közélet

2014.03.30. 23:59

„A céltudatos és következetes munkában hiszek…”

Fizetett politikai hirdetés A kormányváltó összefogás Harján Dávidot, a MSZP 33 éves megyei alelnökét indítja a Marcali központú Somogy megyei 3. számú választókerületben. Interjú a képviselőjelölttel.

SONLINE

A közgazdász végzettségű politikus fiatal kora ellenére számottevő tapasztalattal rendelkezik a gazdasági élet több területén is. Sokan osztják azt a nézetet, hogy nem is szabad politikai pályára lépni addig, amíg az ember el nem töltött bizonyos időt a „való világban”, a reálszférában…

Egyetértek. Pótolhatatlan az a tanulási folyamat, amit az ember a munka világában átél, megismeri a kemény és tiszta viszonyokat, azt, hogy döntéseinek pénzben és emberi sorsokban kifejezhető következményei vannak, nem utolsósorban megismeri önmagát, saját képességeit, munkabírását, megtanul alkalmazkodni, és tisztelni az alkotó munka értékét.

Nehéz elképzelni, hogy csupa pozitív tapasztalatot szerzett az elmúlt években.
Valóban, az egyetlen, ami az országot és különösen ezt a nagyon sokféle hátránytól szenvedő térséget: Somogy megyét, a Dél-Dunántúlt kiemelhetné a hanyatlásból, az a gazdasági növekedés, a beruházások élénkülése, új munkahelyek, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy fejlesztése. És éppen azt kellett látnom, hogy ezeken a területeken semmilyen előrelépés nem volt az elmúlt négy évben. A leszakadás, a hátrány nőtt, térségünk az egyik legszegényebb, legelmaradottabb az európai régiók között. Mára beláthatatlan távolságra kerültünk a középmezőnytől is.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Harján Dávid a kormányváltó összefogás képviselő-jelöltje a Somogy megyei 3. számú választókerületben
[/caption]

Nem teljesítünk jobban?
A legkevésbé sem, ez csupán a Fidesz-propaganda cinikus hazugsága. Jól látható, hogy a kormányzat megfeledkezett a nehéz anyagi körülmények között, vidéken élőkről. A választókerületemben 72-ből 59 település (tehát több mint 80%) 1500 fő alatti, és a városok is (Balatonboglár, Balatonlelle, Fonyód, Marcali, Nagybajom, Lengyeltóti) kisvárosoknak minősülnek, így ezt a térséget a kormányzat negatív intézkedései fokozottan érintették: alig vannak új beruházások, hiányoznak az új munkahelyek, leépítették a szociális védőhálót, a közmunkás bér pedig kevés az emberhez méltó meg-élhetéshez.
De növekszik a társadalmi szakadék is, és ma már ott tartunk, hogy fokozatosan elszegényednek azok is, akiknek van munkája, hiszen a somogyi átlagfizetés közel negyvenezer forinttal alacsonyabb a közép-magyarországi átlagnál. A munkanélküliség sem csökkent, hiszen a versenyszférában ma kevesebben dolgoznak, mint 2010-ben, csupán az éhbérért, alacsony óraszámban foglalkoztatott közmunkások és a külföldön dolgozók százezreinek „beszámításával” kozmetikázott KSH-adatok szerint van több munkahely.

Ha csak a kormánypárti sajtóból tájékozódik valaki, vagy a fideszes jelöltet, Móring József Attilát hallgatja, egy párhuzamos valóságban érezheti magát…
Igen, ennek ékes bizonyítékai az előbb említett adatok, de megemlíthetjük azt is, hogy jelölttársam – ahogy sokan közülük az országban – előszeretettel kampányol olyan eredményekkel és fejlesztésekkel, amelyek alapjainak lerakását, pénzügyi és műszaki feltételeinek megteremtését még a 2010 előtti kormányok végezték. Ilyen például a Marcalit elkerülő út megépítése vagy a nagybajomi óvodaberuházás. Móring József Attilának és a Fidesznek ugyanis az elmúlt négy évből nem nagyon van mivel büszkélkednie – nyilván ezért is kerüli a velem való nyilvános vitát.
Továbbmenve: talán sokan vitatják, de én úgy gondolom, a térség fejlődése szempontjából kulcsfontosságú volt az M7-es autópálya horvát-szlovén határig tartó megépítése, mely közismerten szintén a 2010 előtti kormányok érdeme. Részben ennek is köszönhető a balatoni idegenforgalom élénkülése, és az, hogy visszakerültünk Európa térképére. Ennek hosszabb távon, egy jó kormányzás segítségével meglehet az eredménye.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] „Visszaállítjuk a marcali kórház gazdasági önállóságát”
[/caption]

Mit tekintsen a legfontosabb feladatának az, aki itt, ebben a térségben közéleti szerepet vállal?

A térség lehetőleg minden oldalú felzárkóztatását. Az úthálózat, a közlekedés fejlesztése egy kistelepülésekből álló vidéken elengedhetetlen, ezt mindenképpen folytatni kívánjuk. Ez az út vezet – konkrétan és szimbolikus értelemben is – vissza, az ország gazdasági és kulturális vérkeringésébe. Az infrastruktúra-fejlesztés mellett a vállalkozások sokoldalú támogatása a legjobb munkahelyte-remtő eszköz: minden életképes kezdeményezés, ötlet, üzleti terv számíthat rá, hogy mellé állunk, és segítjük. Különösen a turizmus területén számítunk erre: egy integrált fejlesztési program eredményeképpen egész éves jövedelemre tehetnek szert a bekapcsolódó vállalkozások.

Természetesen az embereknek a mindennapi életükben is érezniük kell a minőségi változást. A többkulcsos adó visszaállításával az átlag vagy az alatt keresők lényegesen jobban járnak, de gondoltunk az egészségügyi ellátás fejlesztésére is: visszaállítjuk a marcali kórház gazdasági önállóságát. Ennek következtében számottevő minőségi javulást fognak érezni a körzet lakói az ellátásban. Mindehhez persze kell a bizalom, a közös célokban való hit. A csodavárás helyett pedig a céltudatos és következetes munka, amelyhez remélem, támogatást kapok a választókerület polgáraitól.

 

A kormányváltó összefogás Harján Dávidot, a MSZP 33 éves megyei alelnökét indítja a Marcali központú Somogy megyei 3. számú választókerületben. Interjú a képviselőjelölttel.

Harján Dávid a kormányváltó összefogás képviselő-jelöltje a Somogy megyei 3. számú választókerületben „Visszaállítjuk a marcali kórház gazdasági önállóságát” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!