Közélet

2014.03.06. 16:09

A partvédőmű rongálódott, de medrében maradt a Balaton, fotók

Nem volt szükség a több településen készenlétbe helyezett homokzsákokra, melyekkel a mélyebben fekvő ingatlanokat védték volna.

Fónai Imre

Ki-kicsapott a Balaton csütörtökön a medréből Balatonfenyvesnél. S bár a legközelebbi ingatlanok kerítéséig nyomult a tó vize, több helyütt áztatva a partot és nem egy helyen megrongálva a partvédőművet, a várt erősségű szél és a Balaton „kibillenése” szerencsére elmaradt. A legmélyebben fekvő Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor is megnyugodva konstatálta a partszemle során: nem lépett ki medréből a tó.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem volt szükség szerencsére a homokzsákokra
[/caption]
Nem volt tehát szükség a több településen készenlétbe helyezett homokzsákokra sem, melyekkel a mélyebben fekvő ingatlanokat védték volna. Az előre jelzetthez képest kisebb erejű volt a szél szerda este és csütörtökön a Balaton partján – igaz, az idokep.hu adatai szerint Fonyódnál 60 kilométeres széllökéseket is mértek. Tizenöt településen (tizennégy déli partin, valamint Keszthelyen) rendelt el másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság, de tájékoztatásuk szerint végül komolyabb beavatkozásra sehol sem volt szükség. Szakembereik és a katasztrófa-védelem munkatársai azonban továbbra is a parton tartózkodnak.A Balaton átlagvízszintje egyébként csütörtökön is a szerdaihoz hasonlóan 129 centiméter volt, ami az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta rekordmagasságnak számít. Az előrejelzések szerint szerda estétől erősödött volna fel az északi szél a térségben, ám ez végül ötven kilométerrel arrébb történt meg. A vasárnapra jelzett újabb erősebb szélnek egyelőre még nagy a bizonytalansága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!