Közélet

2014.03.20. 15:03

Búcsút intett a lajtos kocsinak öt somogyi település

Elkészült és jól vizsgázott az arzénmentesítő vízkezelő berendezés Babócsán és Bolhón. Az ivóvíz minőségének javulását vizsgálati eredmények igazolják.

Jeki Gabriella

Sok évet várt az arzénmentes vízre több dél-somogyi település: ez most végre valóra vált, búcsút mondhattak a lajtos kocsis ivóvízszállításnak. Tavaly január óta a honvédség segítségével jutott a lakosság egészséges ivóvízhez öt somogyi településen: Babócsán, Háromfán, Bakházán, Patalomban és Pálmajorban, mivel az egészségügyi határértéknél, az Európai Unió szabványa szerinti 10 mikrogramm/liternél ugyanis magasabb volt a csapvíz arzén tartalma. Az emberek fejenként napi három liter ivóvízhez juthattak.

Az arzénmentesítő berendezés próbaüzeme decemberben kezdődött, s a követő hónapokban az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrizte a minőséget. Mostanra eldőlt, hogy a hálózatból lakossági fogyasztásra alkalmas víz vételezhető – mondta el Jungné Kovács Piroska babócsai polgármester. – Babócsán rendszeresen vittek a honvédségi lajtos kocsikról ivóvizet, mások alkalmanként, s innen ment még az intézmények, a konyha, bölcsőde, óvoda, iskola vízfogyasztása is. Az emberek folyamatosan érdeklődtek: meddig kell még ezt tenniük? Nem volt egyszerű esőben, szélben a vízhordás.



– Eredményesen zárult a Hidrocont berendezés próbaüzeme Babócsa és Bolhó településeken, a szükségvízellátás visszavonását követően a DRV ismét a hálózatról szolgáltatja az ivóvizet – tájékoztatott Gyarmai Judit a DRV Zrt. kommunikációs referense. - A babócsai vízműben mobil vízkezelő berendezés biztosítja az arzéntartalom csökkenését, ezáltal megfelel a jogszabályi feltételeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!