Közélet

2014.03.05. 15:04

Csoda lenne, ha lenne somogyi LMP-s az új parlamentben

Négy esztendeje sem nyert egyéniben egyetlen LMP-s sem, azaz kifejezetten felértékelődnek a párt országos listájának előkelő helyei.

Vas András

Négy somogyi képviselőjelölt került fel az Lehet Más a Politika (LMP) országos listájára, ám a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján csodaszámba menne, ha bármelyikük listás helye mandátumot érne az április 6-i országgyűlési választások után. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy a megyéből csak Fidesz–KDNP-s, illetve az MSZP–Együtt-PM–Demokratikus Koalíció–Liberálisok pártszövetség képviselteti magát az új országgyűlésben.

Az eddiginél kisebb, immáron csak 199 fős parlamentbe csak egyéni választókerületből, illetve a pártok országos listáiról lehet bejutni: előbbiekből 106-an, utóbbiakról 93-an nyerhetnek mandátumot. Miután a közvélemény-kutatók az LMP támogatottságát a bejutási küszöb, vagyis öt százalék köré – akadnak, akik alá – mérik, így a zöldpárt az országos listáról négy-hat mandátumban reménykedhet, míg egyéni választókerületben jelen állás szerint gyakorlatilag nincs reménye győzelemre a voksoláson.



Utóbbi nem meglepetés, négy esztendeje sem nyert egyéniben egyetlen LMP-s sem, azaz kifejezetten felértékelődnek a párt országos listájának előkelő helyei. Melyeken azonban nem található somogyi politikus, így borítékolhatóan a környezetvédő formációt a jövőben sem képviseli senki a megyéből. A rangsorban a legelőkelőbb, 37. helyen a földhaszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos tiltakozásáról elhíresült bábonymegyeri gazdálkodó, Gál Ferenc áll, aki amúgy egyéniben a 4. – siófoki – körzetben méreti meg magát. Az 1. választókerületben – Kaposváron – induló szociológus, városi önkormányzati képviselő, Felder Frigyes a 63. pozíciót kapta – úgy tudjuk, eredendően az első harmincban kapott volna helyet, ám visszalépett ettől a lehetőségtől –, az ökopárt marcali egyéni jelöltje, a bölcsész végzettségű ingatlanközvetítő, Filák Péter a 64., míg a politikai formáció megyei vezetője, a Barcson csatasorba álló környezetmérnök, Kutas Viktor a 86. a 132 fős országos listán, vagyis jelölésük szimbolikusnak mondható.



A jelenlegi parlamenti pártok országos listájáról így csak két somogyi képviselőt tudnánk nagy biztonsággal megnevezni az új parlamentből: a fideszes Mátrai Márta és az ellenzéki összefogás jelöltje, Harangozó Gábor listás helyüknek köszönhetően tulajdonképpen már most tervezhetnek az elkövetkező négy évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!