Közélet

2014.03.23. 15:58

Egy párt 12,6 milliós bírságot kapott a siófoki választókerületben

Közel hatvanmillió forint bírságot szabtak ki a somogyi egyéni választókerületi választási bizottságok (vb) az áprilisi országgyűlési választásokon indulni kívánó jelöltekre, akik nem tudtak elszámolni időre a felvett ajánlóíveikkel: a tizennyolc pártszínekben induló, valamint egy magát függetlenként megméretni kívánó aspiránsnak 59,479 millió forintot kell megfizetnie.

Vas András

A jelölteknek a korábbi évekkel ellentétben nem kopogtatócédulákat, hanem választói ajánlásokat kellett gyűjteniük, s ehhez a választási bizottságoktól kellett ajánlóíveket igényelniük, ám a csalások megelőzése miatt a papírokat iktatták, s még a fel nem használt íveket is le kellett adni március 4-ig. Minden hiányzó ajánlóív 50 750 forintjába került a képviselőjelölteknek, vagyis Somogyban összesen 1172-vel nem tudtak elszámolni a voksoláson indulni kívánok.A kaposvári körzetben négy pártszínekben és egy függetlenként induló jelöltnek összesen 11,9 millió forintot kell befizetnie, Barcson hárman összesen 6,54 milliót, Marcaliban nyolc formáció képviselői tízmilliót, míg Siófokon kilenc párt jelöltjei 30,9 milliót kénytelenek fizetni.

A többségnek – szerencséjükre – csak néhány ív hiányzott – kilenc esetben csak az alapbírságot kell fizetnie a jelölteknek –, míg a legnagyobb összeget az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt utalhatja az államkasszába: mivel három kerületben 375 ajánlóívükkel nem tudtak elszámolni, így több mint 19 milliót fizethetnek csak a somogyi hiányuk miatt.

Egy összegben a legnagyobb büntetés a Keresztény Magyar Szövetségé, melyre a siófoki egyéni választókerületi választási bizottság 12,6 millió forintos büntetést rótt ki. Miután az esetleges fellebbezéseket a napokban a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította, a jogerős döntés után 15 napja maradt a pártoknak, illetve jelölteknek, hogy a bírságokat átutalják az államkasszába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!