Közélet

2014.03.06. 08:09

Folytatódik a rezsiharc: többségi tulajdonra tör a város

Cégtulajdon-vásárlásokkal csökkentené tovább szabad piaci kitettségét a közszolgáltatások területén Kaposvár. Olcsóbb temetés, kéményseprés jöhet. A puhatolózások megkezdődtek.

Balassa Tamás

Új közszolgáltató cégek kerülhetnek kaposvári tulajdonba, hirdette meg az idei év befektetéseinek irányait a városvezetés. Két területen nem tulajdonos, illetve nem meghatározó tulajdonos a város, az egyik a kéményseprés, a másik a temetkezés. Mindkettőben többség tulajdonos akar lenni vélhetően még az idén. A polgármester a minapi évértékelőjében jelentette ki: csak a többségi városi tulajdonban lát garanciát a kéményseprési díjaknak a tavalyi rezsicsökkentéssel elért alacsony szintjének a megtartására, és a temetkezés költségek jelentősen csökkentésére. Szita Károly a Kaposvári Közszolgáltató Holding elnök-vezérigazgatóját kérte föl, kezdjen tárgyalásokat a többségi tulajdon megszerzése érdekében e két cégben.

Kaposvár holdingja a cégeivel a távhő, a víz- és csatorna, valamint a hulladékszállítás- és kezelés klasszikus rezsiképző szolgáltatásainak ütőerén tartja rajta a kezét. Hasonlóképpen kiemelt, bár nem mindenkit érintő ágazat a tömegközlekedés is, ahol a tulajdon révén a városnak ármegállapító szerepe van. Ahogy a nagypiacon, a városi fürdőben és a jégcsarnokban is. A „csekkes közműcégek” nagy részében a miniszter vette kézbe az árképzést.

„Kaposvár évekkel ezelőtt elkezdte a rezsicsökkentést azzal, hogy nem engedett a profitra éhes világnak”, fogalmazott évértékelőjében a polgármester, aki szerint a közműcégek köztulajdonban tartása, megvásárlása miatt lehet Kaposváron az egyik legolcsóbb város. A függetlenséget a temetkezési és kéményseprési közszolgáltatás kézbe vételével növelné tovább a város, határozott lépéseket téve a cégek többségi tulajdonának megszerzése érdekében.

A Somogy Megyei Temetkezési Kft.-vel, amelyben jelenleg több mint 28 százalékos részesedése van Kaposvárnak, megkezdődtek az előzetes egyeztetések. Puskás Béla ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta: a megyeszékhely többségi tulajdonra törekvése nem ellenkezik a cégvezetés elképzeléseivel. A város a dolgozókhoz kötődő Kegyeleti Egyesület több mint 26 százalékos tulajdonrészéből vásárolhatna meg egy nagyobb hányadot a 50 százalék fölötti tulajdonosi jogok érvényesítéséhez.
– Ez egy jól szervezett cég, ahol a munkahelyek megtartása fontos érdekünk, de ez a szempont egészen biztosan Kaposvár szándékával is találkozik – mondta a Puskás Béla. Hozzátette: a dolgozókat nyugtalanította a tulajdonszerzés híre, hiszen mindenki félti a megélhetését, de az ügyvezető megnyugtatta a kedélyeket. Az előtárgyalásokon egyelőre elvi kérdésekről esett szó, vételárról nem. A Kegyeleti Egyesületben mindenek előtt a tulajdonmegosztást kell elvégezni.

Kaposvár a temetkezési cégben meglévő üzletrészének növelésével így viszonylag egyszerűen tehet szert meghatározó szerepre. Az 1994-ben alapított Somogy Megyei Temetkezési Kft.-ben a város és az egyesület mellett önkormányzati tulajdonosok ülnek, Balatonlelle, Balatonszárszó, Csurgó, Marcali és Nagyatád. Jegyzett tőkéjük 36 millió forint. Árbevételük 2008-ban 408 millió, 2010-ben 421 millió, 2012-ben 397 millió forint volt, tehát ha küzdelmesen is, de tartják a működőképesség kereteit. Ehhez a látványos temetőfejlesztések mellett némi ésszerűsítés is kellett, 2011-2014 között 76-ról 61-re csökkent a dolgozói létszám.

Kaposvár előtt a másik, lényegesen bonyolultabb lehetőség egy közszolgáltatási terület átvételére a cégalapítás volna. Így tettek, amikor a hulladékgyűjtés- és kezelés ágazatában a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. mellett létrehozták a Kaposvári Környezetvédelmi Kft.-t, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Kft. és a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft.-t. Ezeket a hatmilliárdos regionális hulladékgazdálkodási projekt is magyarázza. Hasonló igénnyel a fürdőhöz kapcsolódva alapították meg nemrég az egészségügyi szolgáltató Aquamedical Kft.-t.A kéményseprő-szolgáltatási mezőben teljesen új játékos Kaposvár. Tulajdona nincs, egy fia acélrugós kotrója vagy egy darab kéménygolyója sem, viszont nagy megrendelő. Ami nem rossz tárgyalási alap a Kapos Kéményseprő Kft.-vel szemben, amely a közszolgáltatást végzi szerződés alapján. A múlt évig jó hatékonysággal: a hat dolgozót foglalkoztató mikrovállalkozás 30 milliós árbevételt ért el 2012-ben. A cég a Magyar Kémény Kft. érdekeltsége, amely Kaposvárról indult, Pest és Komárom-Esztergom megyében is dolgozik Somogy mellett: 197 dolgozóval 1,2 milliárdos forgalmat ért el a legutolsó ismerhető, tavalyelőtti évben. Mindezeket a rezsicsökkentés erősen elérte: a Kapos Kéménynek nem egész ötmilliós adózott eredményét faragta tovább a múlt évben.

A Kapos Holdingot és a várost is kerestük kérdéseinkkel, hogy látni lehessen: a kaposváriak mekkora forrását költik cégbevásárlásra, és milyen számítások vannak például a várható temetkezési rezsicsökkenésre, de a válaszon minden bizonnyal még gondolkodnak. A kiszemelt Kapos Kémény Kft. válaszolt, a jövő hétig kért türelmet.

Közös a költség - a szerző kommentárja

Ha nem politikai, hanem közgazdasági és szolgáltatás-fenntarthatósági kérdés volna a közüzemidíj-számítás, Kinizsi Pálként rezsiharcolnék azért, hogy felvilágosult fogyasztóként ne narancs színű rubrikákat nézegessenek az emberek vagy régi szép fejezéssel élve a polgárok, hanem fekete-fehéren lássák, mi mennyi. Ez tanítaná őket okosságra, ami nekem mint államnak égető és soha nem múló szükségem volna. Most azt hallom közgazdász barátomtól, egy társasháznak 113 forint 79 fillér megtakarítást hozott a rezsicsökkentés a közös költségen, és ezt az örömhírt mintegy 800 forintért kellett postázni a lakóknak. Hja kérem, aki a kicsi buktát nem becsüli...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!