Közélet

2014.03.22. 10:08

Két hét alatt rend lett? Közbiztonság és az elmúlt négy év

A 2009-es alacsony adatokhoz közelített 2013-ban a bűncselekmények száma Somogyban. Ezt mutatja a statisztika, de vajon milyen a somogyi polgárok biztonságérzete? Nyilván más Tabon, más a Balaton-partján, vagy dél-Somogyban. S nyilván jobb, mint Miskolc vagy Ózd környékén...

Fónai Imre

Harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma 2013-ban Somogyban, s javult a felderítettség, ám a közlekedésbiztonságban még akad tennivaló, hiszen 19-en haltak meg a megye útjain – összegzett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. De mi van a számok mögött? Statisztikai mutatókból kiolvasható, hogy milyen a közbiztonság? A somogyi számok azt tanúsítják: míg 2009-ben 12.705 bűncselekményt regisztrált a rendőrség, 2010-ben ugrásszerűen többet, 20.981-et, tavaly (13.387) pedig már majdnem sikerült elérni a 2009-es alacsony számot.– Érezhetően javult a közbiztonság a megyében – vélekedik Piros Attila megyei rendőrfőkapitány. – S ez érződik a rendőrség megítélésén, az emberek hangulatán is, ehhez szükség volt az együttműködésre a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és a többi fegyveres testülettel.
Csínján a számokkal! – figyelmeztet Lengyel Róbert korábbi siófoki rendőrkapitány, aki távozásakor leszerelt a rendőrségtől. – Az, hogy valójában milyen a közbiztonság megítélése, alapvetően attól függ, hogy azt az emberek a saját környezetükben, a mindennapokban miként élik meg. Ha azt mondják, hogy látunk járőröző rendőrt, amikor hívtam őket gyorsan jöttek, segítettek, a környezetemben elkövetett bűncselekmények egy részét felderítették, akkor a legkevésbé az érdekli őket, hogy mit mutat a bűnügyi-közbiztonsági statisztika. A kelet-magyarországi megyék rendőrségei például jó statisztikákat produkálnak, de a miskolci és ózdi lakosoknak minden bizonnyal akad problémája a közbiztonsággal.

Javul a felderítési mutató, kevesebb az egy lakosra eső bűneset, utóbbiban különösen látványosat lépett előre a siófoki és a fonyódi kapitányság. – Civilként olvasva a rendőrségi beszámolókat, örülök a sikereknek, volt rendőri vezetőként a számok mögé látva már árnyalom a képet – magyarázza az exkapitány. – A szabálysértési értékhatár 20 ezer forintról 50 ezer forintra nőtt, azaz már egy értékesebb mobiltelefon vagy kerékpár ellopása sem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés. Vagy ha egy tyúklopás értéke nem éri el az ötvenezret, a meglopott statisztikailag már nem bűncselekmény áldozata, de ez aligha vigasztalja. Sok ilyen bűncselekmény tűnhetett el a rendszerből. A másik, ami jelentősen befolyásolhatja a Balaton-parti kapitányságok eredményeit: amikor még rendőri vezető voltam, súlyosan nyomasztott bennünket egy torz statisztikai előírás. Ha történt egy alkalmi lopás egy strandon és elvittek egy táskát benne pénzzel és ötféle okmánnyal, ez az egymozzanatos cselekmény a statisztikában egy rendbeli lopásként és öt rendbeli okirattal visszaélésként, tehát hat bűncselekményként jelent meg. Ha nem lett tettes, akkor hat bűncselekménynek nem volt tettese. Ez nemrég a helyére került, azaz már csak egy bűncselekménynek számít. Semmi sem történt, csak a statisztika javult.

Lengyel Róbert hozzáteszi: jól tudja, hogy minden apró eredmény mögött iszonyú rendőri erőfeszítés rejtezik. – Óriási rajtuk a nyomás, de a munka feltételei, legalábbis látványosan alig javulnak. Mindezek ellenére rendőreink döntő többsége napról-napra végez erőfeszítéseket a nyugalmunkért, ami számoktól függetlenül elismerést érdemel.
– Ha egy ember is meghal a somogyi utakon, már rossz, ahogyan egyetlen gyilkosság is  – Piros Attila véleménye. – Éppen ezért, bár az adatok előrelépést mutatnak, nem lehetünk elégedettek. Somogy polgárai még jobb közbiztonságot érdemelnek, éppen ezért továbbra is a korábbinál fokozottabb rendőri jelenlét lesz az utakon és az utcákon, méghozzá látható módon.Helytelen, ha a munka értékmérője a büntetésekért kiszabott bevétel, de szörnyű az összetört autóból kihúzott halott mellett állni


Kell-e a sok traffipax? A siófoki  exkapitány szerint kell, de...
– Nem a büntetés, a bírságolás a cél, hanem a balesetek számának csökkentése – állítja Piros Attila somogyi rendőrfőkapitány. De szükség van-e a traffipaxok számának beharangozott jelentős növelésére, indokolja-e ezt a közlekedési morál, a baleseti adatok? A statisztika szerint igen, hiszen magasan vezet a gyorshajtás a baleseti okok között.
– Az egyik oldalon valóban adott egy rendkívül rossz közlekedési morál, a saját és mások épségét, életét veszélyeztetető ámokfutókkal, rengeteg közlekedési balesettel és persze az elvárással, hogy a rendőrség tegyen és tartson rendet – osztja meg álláspontját Lengyel Róbert korábbi siófoki rendőrkapitány.

– Amikor a fejek egy részében óriási a zűrzavar, nincs könnyű helyzetben a hatóság. Elvárjuk, hogy szűrje ki a száguldozókat, büntesse is meg őket, aztán amikor mi magunk válunk „radaráldozattá”, rögtön átértékelődik a kemény hatósági fellépéssel kapcsolatos igényünk. Úgy vélem, ha valahol, ezen a területen helye van a szigornak. Személyes tapasztalatokból mondom: borzasztó egy összetört autóból éppen kihúzott halott mellett állni. Kell a traffipax, szereljenek fel fix sebességmérőket, de ne elbújva fényképezzenek civil járműből és ne a 30-as táblánál 42-vel „száguldó” autóra vadászva, mert ilyen és hasonló esetekben könnyen érheti az a vád a rendőrséget, hogy csak pénzt hajt be. Siófokon én azt preferáltam, hogy feliratozott rendőrautókból mérjük a sebességet, felettesem ezzel nem értett egyet. Pedig ha valóban a megelőzés a cél, akkor nyilván ez a célravezetőbb, ha a büntetés, akkor persze nem. Ha a munka egyik értékmérője, hogy mennyi a bírságbevétel, az elhibázott, rossz koncepció és sokat árt a rendőrség megítélésének.        


A kevesebb több


Az egyesületek száma és a taglétszám csökkent az elmúlt két évben, de felkészültebb polgárőrök minőségibb munkát végeznek – összegzett Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – Abból, hogy 2013-ban javult a közbiztonság a megyében, a polgárőrök is kivették a részüket a rendőrökkel közös járőrszolgálatokkal, jelzésadással, tettenéréssel. Javult a felszereltség, online rendszámfelismerő rendszert is működtetnek Somogyban, s éjjellátó készülékkel, videókamerákkal rendelkeznek a polgárőrök. Százharminc településen működik polgárőrség jelenleg Somogyban, 79 egyesületben, 2500 fős tagsággal.

A biztonság a boldog élet alapja

Szép Tamás ügyvéd, Fidesz: A rend és a biztonság az alapja a boldog életnek. A kormány az elmúlt négy évben megerősítette a rendőrséget, így ma már Somogyban és Kaposváron is többen teljesítenek szolgálatot, mint 2009-ben. Emellett kemény, de igazságos, a tisztességes embereket védő törvényi környezetet teremtettünk. Ezért  kezdeményeztük a „Három csapás törvényt”, ezért szigorítottuk a gyermekek és idősek ellen elkövetett bűncselekmények büntetését. A hivatásos állomány sok eredményére lehet büszke, ezért is kezdődött meg anyagi megbecsülésük felzárkóztatása. Szeretnénk, ha teljesítményüket nemcsak szakmai körökben, hanem a társadalomban is egyre nagyobb megbecsülés övezné. A következő években tovább bővítjük a rendőri létszámot, többen lesznek az utcán, jobban felszereltté válik a tűzoltóság és a katasztrófavédelem. Célunk, hogy olyan megyében éljünk, ahol az apró falvaktól a Donnerig minden becsületes ember biztonságban érezheti magát. 

Bőven eltelt két hét, de nincs rend!

Pintér Attila,
az MSZP kaposvári elnöke: Az Orbán-kormány 2010-ben azt ígérte, hogy „két hét alatt rend lesz”. Ezzel szemben a kiábrándító valóság: a regisztrált bűncselekmények száma 20 %-kal emelkedett, az eredménytelen nyomozások száma pedig 50%-kal haladja meg az MSZP- kormány utolsó évének adatát. A somogyi tények még ennél is lesújtóbbak.
A Fidesz-kormány csak saját, gazdagodó politikai holdudvara védelmére nem sajnálja a pénzt: tízmilliárdokból szerelte fel elitgárdáját, a TEK-et, eközben a rendőrségre a bűnözők helyett sokszor csak a hajléktalanok üldözése, a tankönyvkiosztásban való részvétel vagy a közúti pénzbehajtás vár.

A kormányváltó szövetség részletes, 12 pontból álló programot kínál a közbiztonság helyreállítására. Ennek pillérei: a rendvédelmi dolgozók anyagi elismerésének érezhető növelése, a szerzett jogok teljes körű visszaállítása, a létszám és az erőforrások átcsoportosítása a polgárok biztonságérzetét közvetlenül érintő területekre.


Több pénz megy rabra, mint betegre

Gombai Győző
, Jobbik: Az elmúlt 24 év dilettáns kormányai miatt közbiztonsági válsághelyzet alakult ki, Somogy megye egyes területeinek helyzete már- már a harmadik világbeli országokéhoz hasonlítható. Rendteremtő programunk véget vetne az idősek, a nők és a gyermekek elleni bűncselekmények terjedésének. A statisztikajavító lépések helyett valódiakat teszünk. A Fidesz által 50 ezer forintra emelt szabálysértési értékhatárt 5 ezer forintra csökkentjük, a jelenlegi „wellnessbörtönök” helyett önfenntartókat létesítünk és bevezetjük a lényegesen olcsóbb külföldi bérrabtartást. Ma egy rabra több pénzt fordít az állam, mint egy betegre, vagy kisiskolásra. A rendőrséget a traffipaxolás helyett bűnüldözésre használnánk, szélesebb jogokat biztosítva. A vidék védelmére felállítjuk a csendőrséget. Jelentősen szigorítjuk az élet- és tulajdon ellen fellépők büntetési tételét. Minden idős embernek az orvosi ügyelet és a rendőrség riasztására alkalmas készüléket adunk.

Csak a statisztika mutat jobban

Kaposvári LMP: A február 28-i közgyűlésen a megyei főkapitány és a városi kapitány előadásában meghallgathattuk, hogy Kaposváron a közbiztonság tekintetében egyre jobb a helyzet – legalábbis a statisztikák szerint. A statisztikák szerint a munkanélküliség is csökkent a városban, mi mégis ennek ellenkezőjét tapasztaljuk. A város jelentős részén nem kell félni attól, hogy bűncselekmény áldozatai leszünk, de vannak városrészek, ahol nagyobb rendőri jelenlétre van szükség. A Donner, a Cser és a zártkertes részeken mindennaposak a kisebb-nagyobb bűncselekmények és a lakók félelemben élnek. Kezdeményezni fogom, hogy vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy Kaposváron milyen módon lehetne létrehozni egy úgynevezett „városi állományt”, melynek költségeit a város finanszírozná, tagjai pedig az ország más régióiból érkeznének, hogy a problémás területeken az esetleges megfélemlítések ne szabjanak gátat a hatékony intézkedésnek.


Egy kis statisztika
-----------------------------------------------------------

Összes bűncselekményaz országban
2012  452 ezer
2013  359 ezer

Rablások száma, 2013
Borsod  197
Pest  190
...
Baranya  63
Somogy  53
Tolna  41

Emberölések Somogyban
2012 7
2013 5

Lakásbetörések Somogyban
2012    1198 
2013    1603

Bűncselekmények száma Somogy megyében
2009  12 705
2010  20 981
2011  18 666
2012  18 658
2013  13 387

Baleseti okok, 2013

Gyorshajtás  193
Elsőbbségi jog  112
Kanyarodás  76
Figyelmetlenség  43
Követési távolság  28
Előzés  26
Gyalogos hiba  20

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!