Közélet

2014.03.17. 15:23

Kevesebb bíróval is hatékony a munka a törvényszéken

A csökkenő bíró létszám sem hozott színvonalcsökkenést a Kaposvári Törvényszéken, mely továbbra is az ország legeredményesebb bíróságai közé tartozik – derült ki a hétfői összbírói értekezleten, melyen a szokásoknak megfelelően részt vett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, aki megerősítette, nemcsak a statisztikai adatok alapján jelenthető ki: minőségi munka folyik a törvényszéken.

Vas András

Ahol tavaly a 2012-es esztendőhöz képest 133 százalékkal nőtt a beérkezett ügyek száma, ennek ellenére egy éven belül még mindig több mint kilencven százalékban be is fejeződnek az egyes eljárások.
Handó Tünde elmondta, törvényjavaslat készül, hogy az egyes perek felgyorsítása érdekében bizonyos helyeken kisbíróságokat hozzanak létre, ezzel együtt azonban előfordulhat, hogy bizonyos törvényszékeken összevonnak járásbíróságokat. Az országban ugyanis meglehetősen nagyok az eltérések: míg a Miskolci Törvényszékhez kilenc, a kaposvárihoz pedig hat járásbíróság tartozik, addig a győrihez például mindössze kettő. Kérdésünkre, hogy az összevonások esetlegesen érintik-e Somogyot, az OBH elnöke kijelentette: egyelőre komoly szociológia tanulmányok alapján az ügy előkészítése zajlik, így konkrét helyekkel kapcsolatban még nem kezdődött meg a szakmai vita.

A Kaposvári Törvényszékre összesen 44 651 ügy érkezett 2013-ban, ezek több mint fele peres eljárást igényelt. A járásbíróságokra 4280 polgári, 256 gazdasági, 12 963 szabálysértési és 2486 büntetőügy került be, a kaposvári közigazgatási és munkaügyi bírósághoz több mint 1100, a törvényszékre, mint elsőfokú bíróságra 644, másodfokra pedig több mint 2500 ügy érkezett, emellett több mint 15 ezer új cég-, cégtörvényességi, felszámolási és csődügy került a bírák elé. Ami azt jelenti, két esztendő alatt a beérkezett polgári ügyek száma nagyjából 15 százalékkal csökkent, a büntetőké stagnált, a befejezetteké előbbiben 13, utóbbiban 17 százalékkal lett kevesebb, a folyamatban lévőké a polgári szakban nyolccal csökkent, a büntetőben 23 százalékkal nőtt. Valamelyest alacsonyabb lett a részesedése a somogyi bíróságoknak az összes országos ügyből, míg 2011-ben 3,5, tavaly 3,2 százalék volt ez a mutató, vagyis nagyjából minden harmincadik eset került a Kaposvári Törvényszékre, viszont beszédes, hogy a folyamatban lévő ügyek közül csak minden negyvenedik fut a megyében, ami szintén jól mutatja, milyen hatékonysággal dolgoznak a somogyi bírók. Két évnél hosszabb ideje amúgy csak 84, öt évnél régebben pedig mindössze három tart, melyek szintén országos szinten is irigylésre méltó adatok.

– Különösen kiemelendő, hogy a közigazgatási bíróságon egy éven belül az esetek 95 százaléka befejeződik – emelte ki Hajnal Éva, a törvényszék elnöke, aki hozzátette, a klasszikus bírói munka mellett a bírósági mediáció, a tanúgondozási program – melynek Kaposvár volt a bölcsője – és a nyitott bíróság program is sikeresen elindult tavaly. Az idei évre újdonságként a gyermekmeghallgató szobák kialakítása jut három bíróságon.
Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke arról beszélt, hogy a táblához tartozó négy törvényszék közül a kaposvári megítélése igencsak pozitív, s ez az ítélethozataloknál is meglátszik, ugyanis a legtöbb esetben a pécsi verdikt megegyezik a kaposvárival.
– Országosan is kimagasló a törvényszék munkája – jelentette ki Handó Tünde is, aki azonban annyival árnyalta a képet, hogy a somogyi bírók ügyleterheltsége kedvezőbb, mint az országos átlag: előbbiekre havonta 18 eset jut, míg a hazai átlag huszonöt, még úgy is, hogy a korábbi 89 somogyi bírói státuszból ötöt már elvont az OBH. 

Az OBH elnöke hozzátette, a statisztikákból kiderül, az ügyfelek részéről nagy a bizalom a somogyi bíróságok felé, hiszen polgári ügyekben alig nyolc százalék a fellebbezések aránya – a fővárosban háromszor ennyi –, s az ítélőtáblára jutó eseteknél is tíz százalékkal magasabb, mint a hazai átlag.
– Ettől azonban még nem lehet hátradőlni – jelentette ki Handó Tünde –, a bíróságoknak ugyanis harmadik hatalmi ágként ki kell egyensúlyozniuk a másik kettő hibáit, ehhez azonban kellő társadalmi bizalomra van szükség, amit a pártatlan, felelősségteljes ítéletekkel lehet elérni. Bizonyított tény, hogy noha szakmai szemszögből fontos a bírók felkészültsége, a társadalmi megítélésnél ez sokadrangú, sokkal inkább a méltányosság és az igazságosság a mérvadó az átlagember számára.
 

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!