Közélet

2014.03.17. 13:06

Kitiltották a Balatonról a vendéglőknek szállító orvhalászt

Száztizenhét, fagyasztásra előkészített fogassüllőt találtak a balatoni orvhalásznál – felfüggesztett börtönre ítélték első fokon.

Fónai Imre

Amint korábban megírtuk, egy északi parti étterem előtt fedezték fel a halőrök a rapsic autójában az egyenként csomagolt 117 fogassüllőt; a bíróság most kisebb értékre elkövetett lopás és állatkínzás bűncselekményekért két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte, valamint a Balaton halgazdálkodási vízterületről négy évre kitiltotta. Az elkövetéshez használt eszközöket, így a halászhálót, a csónakot és a halak szállítására használt gépjárművet elkobozták tőle, ezen kívül 432 ezer forint kártérítést kell fizessen a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek a nyomozati költség megfizetése mellett.A zrt. e közben tízezer 2013-as balatoni fogási napló összesítésével végzett, e szerint a tízezer horgász összesen 215 ezer kilogramm halat zsákmányolt. A társaság ez alapján továbbra is azt valószínűsíti, hogy a 2013-as rekordévet hozott a pecásoknak. Egy évvel korábban, 2012-ben 516 ezer kiló volt az összes horgászfogás.

Az eddig kiértékelt fogási naplók alapján tavaly a legtöbb halat fogó pecás 707 kilót zsákmányolt, melyből 476 kiló ponty volt. A legtöbb pontyot egy nyugati-medencei horgász fogta, 606 kilót, a legtöbb süllőt fogók listáját pedig egy balatonlellei horgász vezeti 359-cel. A balinrekorder eddig egy siófoki pecás 86, a csukarekorder egy balatonfüredi, 74 kiló naplóba jegyzett hallal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!