Közélet

2014.03.21. 17:50

Közel kétmillió aláírás a vízért

Az Európai Bizottság uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témájában.

Fónai Imre, Vas András

A DRV a fiatal generációkra koncentrált vízvilágnapi rendezvényeivel. A siófoki székhelyű vízmű a Csodák Palotája utazó bemutatójára csábította pénteken a fiatalokat; kreatív vizes kísérletek révén gyarapíthatták ismereteiket, a DRV Zrt. rajz- és fotópályázatára beérkezett alkotásokból pedig kiállítást nyitottak. A társaság a következő generáció figyelmét szeretné a tiszta vízkincs értékességére, megóvására és védelme érdekében tett erőfeszítésekre irányítani.

Európai kampány a vízért

A víz nem árucikk – foglalt állást az Európai Bizottság, egyetértve az 1,9 millió európai polgár aláírásával támogatott kezdeményezéssel annak érdekében, hogy a vízhez és a szennyvízhálózathoz jutás alapvető emberi jog legyen és az egyes államok jogszabályai is ennek szellemében szülessenek meg.

Erre Hajósy Adrienne geofizikus, a Nők a Balatonért Egyesület aktivistája hívta fel a figyelmünket. – A vízre vonatkozó összes jogszabály csak e vízvilágnapi európai bizottsági állásfoglalás szellemében születhet, vagyis nem lehet többé még a szegénységben élő ózdiak elől se lezárni a közkifolyókat – emlékeztetett a szakember.

„A víz- és szennyvízelvezetés mindenki számára közszolgáltatás legyen – áll a kezdeményezésben. – A vízkészlet és kezelése ne legyen „belső piaci szabályozásnak” alávetve és a vízszolgáltatás ne legyen liberalizáció tárgya.” A „vízhez való jog” az első sikertörténet a 2012 áprilisában útnak indított európai polgári kezdeményezések sorában. A kezdeményezések révén az uniós polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy jogszabályalkotásra kérjék fel a Bizottságot az unió hatáskörébe tartozó területeken. Az Európai Bizottság uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témájában.



Állásfoglalásukban azt írják: a vízközmű-szolgáltatások üzemeltetése jelenleg az uniós tagországok hatóságainak a feladata. A bizottság a jövőben is semleges kíván maradni ebben a tekintetben, tiszteletben tartva a vízszolgáltatásokról hozott tagállami, regionális és helyi döntéseket. „Összhangban a kezdeményezés célkitűzéseivel, a vízelosztás és vízellátás a jövőben sem tartozik majd az egységes piacra és a szolgáltatások liberalizációjára vonatkozó szabályok hatálya alá. A múlt évben a bizottság azt is egyértelművé tette, hogy a vízközmű-szolgáltatásokat ki fogja zárni a koncessziós irányelv alkalmazási köréből, el kívánta ugyanis oszlatni azokat az aggályokat, miszerint „fű alatt” engedélyezni fogja a vízközmű-szolgáltatások privatizációját.”

Aknák a zsilipnél: nem folyt el a Balaton

Pénteken a legendás Beloiannisz hajó úszott le a Sión a Dunára, annak köszönhetően, hogy három év után újra hajózható a csatorna. A vízleeresztő zsilipet éppen három hete nyitották meg, a Balaton átlagos vízállása akkor 127 centi volt, az elmúlt hetekben 129-re is emelkedett, pénteken azonban újra elérte a 127-es szintet. Sztranyák József, a balatoni vízirendészet egykori vezetője arra emlékeztetett: a második világháborúban a németek kis híján elfolyatták a Balaton vizét...

Ivan Golub ezredes, a Siófok-környéki harcok egykori szovjet parancsnoka a hetvenes években a város vendége volt, hajókirándulásra vittem, s amikor a zsiliphez értünk, megállt, levette a tányérsapkáját és mesélni kezdett – így a nyugalmazott rendőralezredes. – Azt mondta, a harcok során a zsilipet úgy aláaknázták, hogy robbanás esetén 4-500 méteres körzetben minden elpusztult volna. Azt a parancsot kapta, hogy bármi áron is akadályozzák meg a zsilip fölrobbantását. Katonáiból nyolcfős csapatot szervezett, az akciót személyesen irányította. Négy harcosát a Sióba lőtték a németek, de a zsilipet megvédték; a katonákat csak azt követően tudták eltemetni, hogy elfoglalták a Siót. Ha akkor a zsilip fölrobban, a háborús körülmények között aligha lehetett volna megakadályozni a Balaton elfolyását...

A Kinizsi tagiskola nyerte a víz világnapi kaposvári vetélkedőt

A környezetet csak kölcsönkaptuk az unokáinktól, hogy vigyázzuk rá – mondta a kaposvári általános iskolák hagyományos, immáron 14. alkalommal megrendezett víz világnapi vetélkedőjének megnyitóján pénteken a Kodály iskolában Ift Miklós, a Kavíz Kft. ügyvezetője, míg Szita Károly polgármester arról beszélt a diákoknak, hogy jelenleg az emberiség közel felének nincs egészséges ivóvize vagy komolyan küzd érte, s a 21. század közepére az élelmiszer és az energia mellett a vízből lesz a legnagyobb hiány a világon.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Víz világnapi vetélkedő Kaposváron
[/caption]
A gyerekeknek ennek megfelelően nemcsak a vizes sportvetélkedőn kellett helytállniuk, s különböző kémiai és fizikai kísérleteket kellett elvégezniük a Táncsics gimnázium laborjaiban, hanem többek között különféle természetvédelmi tesztek és feladatok során bizonyítaniuk, hogy tisztában vannak vele, mit is jelent a földi élet szempontjából a számukra amúgy talán a világ legtermészetesebb anyagának számító víz. A vetélkedőt, melyen tíz kaposvári iskola vett részt végül a Kinizsi tagiskola nyerte, a második a Honvéd utcai, a harmadik a Gyakorló iskola csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!