Közélet

2014.03.21. 08:00

Lemond a Volán 21 millióról - ingyenbérlet a kispapáknak is

Lemondott a Kapos Volán Zrt. 21 millió forintról, melyet elméletileg a siófoki önkormányzat fizetett volna a volántársaság számára.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, Siófok egy évre, ez év végéig hosszabbította meg szerződését a Kapos Volánnal a helyi tömegközlekedésre azt követően, hogy a város által kiírt pályázatra nem akadt jelentkező.
Tíz százalékos bevételcsökkenésről számolt be a zrt. a 2012-eshez képest a siófoki képviselő-testületnek; 75,5 millió forintos bevételt produkáltak 2013-ban. A társaság illetékesei megjegyezték: a bevételcsökkenésben jelentős szerepet játszott a helyi autóbusz-közlekedés normatív támogatásának megszűnése, s az önkormányzati támogatás elmaradása. Összköltségük tavaly 114,8 millió forintra rúgott, veszteségük 39 millió forint.Pozitívum – olvasható a beszámolóban –, hogy a siófoki helyi közösségi közlekedést kiszolgáló járműpark az év végére jelentős mértékben megújult a Balaton-parti Kft. által beszerzett és a Kapos Volán részére üzemeltetésre átadott négy új Credo típusú autóbusz forgalomba állításával.
A szolgáltatót a valós veszteségeinek megfelelő veszteség-kiegyenlítés illeti meg – ez állt a város és a Kapos Volán közötti, 2013. december 31-én lejárt szerződésben. Tavaly októbertől azonban a Volán díjfizetés ellenében használhatja a siófoki autóbusz-pályaudvart. E díj, valamint a 2012-es és 2013-as Volán-veszteség (31, illetve 39 millió forint) egyenlege 21 millió forintot mutat a Volán javára, melyről azonban a társaság lemondott.
A siófoki képviselő-testület arról is döntött: a kismamabérletet a „kispapákra” is kiterjeszti. Azaz ha nem az anya, akkor az apa is igényelheti a múlt hónapban bevezetett ingyenes buszbérletet, amennyiben siófoki lakcímmel rendelkezik és saját háztartásában neveli a három évesnél fiatalabb gyermekét. Lakossági jelzésre kibővítették az ingyenbérlet átvételére kijelölt napok számát is: a hónap első három munkanapján ügyfélfogadási időben lehet átvenni a városháza ügyfélszolgálatán.

Utasbosszantó - a szerző kommentárja

Tömegközlekedés, ha szó szerint vesszük e fogalmat, akkor Siófokon a kiliti városrész viszonylatában létezik ilyen, a törekiek például többször is kénytelen voltak szembesülni azzal a véleménnyel: oda talán még taxinak is jobban megérné kimenni, mint a busznak.Vagyis a siófoki helyi buszközlekedést évről-évre növekvő veszteséggel bonyolító szolgáltatónak egyedül a kiliti vonal érheti meg, így tán másként kezelendő egy-egy onnan érkező utaspanasz is. Mint például ez: munkába és iskolába járó olvasóink szerint a reggel nyolc óra előtt néhány perccel beérő járat igazi utasbosszantó, hiszen éppen nem lehet vele (legalábbis biztosan) nyolcra munkahelyre-iskolába érni. Néhány percen múlik, márpedig ennyin nem múlhat, ha 21 millión se múlik semmi...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!