Közélet

2014.03.07. 08:00

Lesz béremelés: a Volán megállapodott az érdekvédőkkel

A közlekedési alágazatban megszületett a 2014-es jövedelem fejlesztésről szóló megállapodás. Somogyban folytatódnak a helyi egyeztetések, mely több mint félezer munkavállaló sorsát érinti.

Harsányi Miklós

– A Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége és a munkavállalói szakszervezetek – a két hónapja tartó tárgyalások követően – megállapodást kötöttek alágazati szinten arról, hogy április elsejétől 2,8 százalékos bértömegfejlesztést, béren kívüli emelést hajtanak végre – derült ki az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének tájékoztatójából. S ezen kívül márciusban fejenként bruttó 30 ezer forint egyszeri kifizetést biztosítanak a munkavállalóknak. Megtudtuk: a megállapodás értelmében a Volán közel 17 000 dolgozójának biztosít jövedelemnövekedést.

– Az alágazati megállapodást aláírták, melyet regionális szintre ültetünk át – közölte a Somogyi Hírlappal Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. Hozzátette: a dél-dunántúli Volán-társaságok esetében nem tudnak alacsonyabb szintű ajánlatot elfogadni, mint amilyen az országos.Jövő kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a Volán és az érdekvédelmi szervezet képviselői. Dobi István szerint egy, legfeljebb két tárgyalási forduló után megszülethet a helyi egyezség. A Kapos Volánnak mintegy 640 dolgozója van, közülük csaknem 400 gépkocsivezetőként dolgozik.
Dobi István rámutatott: a régió számos más cégéhez képest a közlekedési vállalatnál ugyan valamivel magasabbak a fizetések, de a kiegyensúlyozott, elvárható színvonalú megélhetést az átlagkereset nem igazán fedezi.
– A gyermekek taníttatása, a rezsi, az élelmiszer, a hiteltörlesztés sokba kerül, számos munkatársunk nehezen él meg – hangsúlyozta. – Erre utalnak a szakszervezet adatai is. Tavaly 246-an kértek szociális segélyt, s 2013-ban több mint kétmillió forinttal fizettek ki többet fizettünk ki ilyen célra, mint a megelőző évben.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!