Közélet

2014.03.10. 18:44

Orbán Viktor gratulált a turizmusban dolgozóknak Siófokon

Megdicsérte a turizmusban dolgozókat Orbán Viktor, mondván, „amelyik ágazat válságidőszakban is tud rekordévet produkálni, ott a szakembergárdának gratulálni kell”.

Fónai Imre

Lesz külön fejlesztési forrás a balatoni régióra 2014 és 2020 között – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt hétfőn Siófokon, ahol balatoni turisztikai szakemberekkel találkozott. Hoffmann Henrik regionális TDM-elnök a TDM-ekre épülő turizmusirányítási struktúráért, Balázs Árpád siófoki polgármester kaszinóért és új városházáért lobbizott – Orbán Viktor szavaiból kiderült, hogy inkább több, mint kevesebb sikerrel. A kormányfő „kimondhatatlan nevű izének” titulálta a TDM-et, viszont szerinte ez az alulról építkező, a turizmusban érdekeltekből álló regionális szervezet mondhatná például meg, hogyan lehet majd hatékonyan felhasználni a balatoni különpénzeket. Egyben jó példát is mutathatna abból, hogy az érdekelt vállalkozások valóban képesek összefogni, mert Orbán szerint az együttműködés ma még nem hibátlan.

– Sokan nem hiszik el, hogy mindenki valóban benne lehet, hogy mindenkinek jut, az első reflex még a lökdösődés, helyezkedés, hogy minél kevesebben férjenek hozzá, csakhogy így nem lehet egy modern országot fölépíteni – így a kormányfő. – Példát mutathatna a balatoni TDM, hogy nem egymás ellenében, hanem egymást segítve sokkal előbbre lehet jutni.

Megdicsérte a turizmusban dolgozókat Orbán Viktor, mondván, „amelyik ágazat válságidőszakban is tud rekordévet produkálni, ott a szakembergárdának gratulálni kell”. A miniszterelnök – aki balatoni turisztikai szakemberekkel találkozott, előzőleg pedig a siófoki városházára látogatott – szerint a számokból az következik, hogy valamit jól csinál a turizmusirányítás, ezen az úton érdemes továbbmenni. Ezzel mintegy Hoffmann Henrik szavaira is reagált, aki szállodaigazgató-házigazdaként, valamint a Balatoni Regionális TDM-szövetség elnökeként Orbánt megelőzően arról beszélt: a Balaton ma már nemzetközi összehasonlításban is versenyképes termék a turisztikai piacon, gond már csak a kínálat-szervezéssel van, valamint a hazai turizmus-irányítással, mely elavult.

– Minden ötödik vendég a balatoni régióba érkezik, 2013-ban négy százalékkal nőtt a turisták száma, de ennél jóval nagyobb lehetőség van a térségben – így Hoffmann. – Megfelelő ösztönzéssel és fejlesztéspolitikával a régió kétszer-háromszor ennyi turistát is vendégül tudna látni. Nyugat-Európában komoly növekedést tudtak produkálni egyes régiók az alulról építkező, civil szervezeti formával, a TDM-mel (turisztikai desztináció menedzsment – a szerző). A Balatonnál sem tudja állni egy-egy szálloda, fesztivál, vagy étterem egyedül a versenyt, jóval nagyobb turisztikai terméket kell a globális piacra vinni, s ez maga a régió. Elvégre a turista is a Balatonhoz jön, nem csupán egyik vagy másik településre.

A balatoni TDM-elnök szerint ezek, a turizmusban érdekeltekből álló szervezetek vállalhatnák a szakmai érdekképviselet szerepét, tarthatnák a kapcsolatot az állami szervekkel, a közigazgatással és feladatuk lehetne a marketing is. Ehhez azonban ma még nem állnak rendelkezésre források, Hoffmann Henrik ezért is tartja sürgetőnek ezt turizmustörvényben rendezni, a nemrég elkészült Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióval összhangban, melyben az áll: „ nincs megfelelő kompetenciákkal és finanszírozással rendelkező turizmusirányítási struktúra”.

Egy 2007-es adat szerint 9,9 százalék volt a turizmus hozzájárulása a nemzeti össztermékhez, a GDP-hez – emlékeztetett Hoffmann, hozzátéve: egy ENSZ-prognózis szerint 2025-re a turizmus lesz a legnagyobb iparág a világon, mert ilyen mértékben egyetlen más szektor sem fejlődik. – Lám, a hazai idegenforgalom már ma is képes a gazdasági növekedést meghaladó mértékű előrelépésre.

Ha tízről tizenegyre nőne az ágazat hozzájárulása a GDP-hez, az már szép eredmény volna – kapcsolódott Orbán Viktor az előtte szólóhoz. Hoffmann egy másik felvetésére pedig azt mondta: nem nehezíteni, hanem könnyíteni akarják a munkavállalók foglalkoztatását, így akár speciálisan a turizmusra kitalált formára is vevők, hogy ne kelljen a szürke gazdaságban tartani a dolgozókat. Ebben a szektorban ugyanis szezonban hét napból hetet dolgoznak és a munkaidőnek is akkor van vége, ha már nincsen vendég. Megfontolják – tette hozzá a kormányfő – a turisztikai szolgáltatások áfájának a csökkentését is, de addig is részleges kompenzációt jelent például a rendkívül sikeres SZÉP-kártya.Orbán Viktor Siófok egyre javuló vendégforgalmi mutatóit is citálta, hozzátéve, hogy „ebben nem biztos, hogy van szerepe a polgármesternek, de azért ne zárjuk ki”. Arra is utalt, hogy több kérdésben is egyeztetett Balázs Árpád polgármesterrel. – Megtudtam például, hogy kaszinót szeretne a város. Siófoki helyszín ugyan nem szerepelt az eredeti tervekben, de megfontoljuk. Nagyobb összegű pályázatok is lesznek olyan céllal, hogy például Siófok rendbe tudjon hozni régi, lepukkant szállodaépületeket. A hajdani, Koós Károly-stílusú városháza visszaépítéséről is tárgyaltunk, hogy Siófoknak is legyen egy régi-új, tekintélyt adó, szimbolikus épülete; a mai városházában maradhatna a járási hivatal és oda kerülnének a különféle állami szervek.

A miniszterelnök egy régi szívügyéről is szólt: bejelentette, hogy megszületett a döntés a Budapest-Balaton kerékpárút nyomvonaláról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!