Közélet

2014.03.05. 17:09

Rekordon a Balaton-vízszint: készültség a déli parton

A Balaton átlagvízszintje újabb egy centimétert emelkedett, szerdán már 129 volt (Siófoknál 132), ami a vízállás regisztrálása óta a legnagyobb.

Fónai Imre

Balatonmárián szerdán délután homokzsákosztásra készültek, Balatonfenyvesen azonban úgy tudjuk, nem lesz ilyenfajta védekezés. Vízügyes szakemberek és katasztrófavédők járták egész nap a tóparti utcákat, Balatonföldváron a DRV munkatársai lefedték a köztéri csatornaaknákat. A déli part felkészült az előrejelzések szerint szerda este kezdődő erős északi-északnyugati szélre. Amint megírtuk, másodfokú készültséget rendeltek el a magas vízállás és a várható szél miatt, ami akár negyven centiméternyit is „kilendítheti” a Balatont a déli parton, azaz a víz kicsaphat a partra.

E közben a Balaton átlagvízszintje újabb egy centimétert emelkedett, szerdán már 129 centiméter volt (Siófoknál 132), ami a vízállás regisztrálása óta a legnagyobb vízmagasság. Hasonlóan magas vízállást 2010. december 21-én regisztráltak, ám ez a rekord napok kérdése és megdől, hiszen hiába engedik a Balaton vizét a Sió-zsilipen, a befolyás nagyobb intenzitású, mint a jelenleg másodpercenkénti 15 köbméteres vízeresztés.

A szakemberek szerint egyébként maximum ötven köbméter víz leengedésére alkalmas most a zsilip és a Sió-csatorna, holott akár nyolcvanat is tudna. Az 1947-ben épült zsilip megszüntetése szerepel a középtávú tervekben, az elképzelések szerint jó néhány méterrel arrébb, a városközpont felé építenének egy újat, ami együtt járna a Balatoni Hajózási Zrt. elköltözésével a jelenlegi szigetről. Erre a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban nyílhat lehetőség, akár csak a Sió-csatorna rendbetételére; a vízügyi kormányzat ezeket a kiemelten támogatott projektek közé sorolta.A vízügyi igazgatóság terveket készített arra, hogy a mélyebben fekvő déli parti területeken mi volna a teendő annak érdekében, hogy magasabb vízszintet lehessen tartani a Balatonban; e területek ugyanis nem az országos vízgazdálkodási szabályzatban előírt magasságra, azaz 200 centire, hanem csak 130-140-re épültek. Épületek, utak, csapadékvíz-elvezetők is ezen az alacsonyabb szinten vannak. A hét érintett település: Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr és Balatonberény. Ezeknek a parti infrastruktúráját kellene megemelni a vízügy által előírt 200-as szintre ahhoz, hogy a Balatonban tíz centiméterrel magasabb vízállást lehessen tartani. A vízügy javasolta: ez is kerüljön bele a kiemelt fejlesztési programba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!