Közélet

2014.03.04. 15:51

Szerdán kiönt a Balaton? Készültségben a déli part

Másodfokú készültséget rendelt el kedden a Balaton-partra a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósága a magas vízállás és a szerdára várható erős szél miatt. Balatonfenyvesre miskolci, Balatonföldvárra Komárom megyei vízügyi szakembereket vezényeltek, a katasztrófa-védelem munkatársai a polgármesterekkel együtt járták be a tópartot.

Fónai Imre

A péntek óta tartó vízeresztés ellenére egy centinyit, 128-ra emelkedett keddre a Balaton átlagvízszintje. – Minden településen, így nálunk is operatív törzsek álltak fel, készenlétbe helyeztük a homokzsákokat, Balatonföldvár egyébként a „védekezési központ” – tájékoztatott Holovits Huba földvári polgármester. – A szakemberek szerint heteken belül további tíz centinyi vízszintemelkedésre lehet számítani, ezzel a Sió-zsilipen történő vízeresztés nem tud lépést tartani, ugyanakkor a szerdára előrejelzett szél miatt akár negyven centiméternyit is „kilenghet” a Balaton a déli part felé, és a hullámzás még erre jöhet rá.A siófoki polgármester is figyelőszolgálatot rendelt el. „Mivel szerda délutánra 40-60 kilométeres szelet prognosztizáltak (65 kilométeres maximális széllökésekkel), ezért a víztükör megbillenése és hullámverés várható; a Balaton kicsaphat a partra – áll a siófoki városháza keddi közleményében. – Siófok önkormányzata felkészült az esetlegesen szükségessé váló védekezésre. A figyelőszolgálatot az elkövetkező napokban a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. Fontos kiemelni: a fokozott figyelem nem jelenti azt, hogy árvízveszély van. A figyelőszolgálat megszervezésére az értékek megóvása miatt van szükség.”

A siófoki Rózsakertnél már kedden, enyhe légmozgásnál is ki-kihullámzott a víz a partra, hiszen olyan sok a víz a mederben, hogy ott gyakorlatilag ellepi a partvédő köveket. A mólónál más a helyzet, a Balatoni Hajózási Zrt. a tavalyi szezonra elkészült kikötőfelújítás részeként megemelte a móló járószintjét és új hullámtörőket is épített. A leginkább veszélyeztetett térség persze most is a legmélyebben fekvő balatonfenyvesi. Lombár Gábor fenyvesi polgármester azt mondta lapunknak: ő nem keltene pánikot, tudják a dolgukat. – Láttam már egy-két magas vízállást, magam is azt kedvelem jobban, ha sok a víz a tóban, de persze lenne teendő annak érdekében, hogy mindig magas vízszintet lehessen tartani, ez viszont már nem önkormányzati kompetencia – így Lombár.

– Katasztrófavédők, vízügyesek idevezénylése: ez jó és örülünk is a segítségnek, de majd ha mégis károk keletkeznek, remélem akkor is vállalja valaki a felelősséget a mostani magas vízszintért és nem hagy magunkra bennünket a problémánkkal, a kár-helyreállítással. Balatonfenyves például eddig még hiába kért, soha nem kapott vismaior-támogatást, mondván, nem mínuszos a költségvetésünk, oldjuk meg...

E közben egyre fokozódó intenzitással engedik a Balaton vizét a siófoki zsilipen, hiszen a vízeresztés ellenére a vízgyűjtő terület befolyóiból folyamatosan érkezik a vízutánpótlás. Az országos vízjelző szolgálat mérése szerint a Sió kedden Siófoknál 154 centiméter volt, ami 45 százalékos telítettséget jelent. Amennyiben ez a későbbiekben lehetővé válik, három hajót is úsztatnának a Sión (utoljára három évvel ezelőtt volt hajózható a csatorna).

A hajózási társaság a Balaton (eredeti nevén Beloiannisz) nevű, régi motoros hajóját engedné le. A hajó fél évszázadig emblematikus jelensége volt a Balatonnak, és zászlóshajója (a rendszerváltás előtt a legnagyobb rendezvény-, illetve diszkóhajója) a balatoni flottának. Most jelentkezett egy hajókat üzemeltető budapesti cég, amely hajlandó az ipartörténeti emléket megmenteni, felújítani. Leúsztatnák a Sión és eladnák a Györök vízibuszt is, az orosz gyártmányú Beatrix hajótestjét pedig ellenkezőleg, a Balatonra úsztatnák és  újjáépítését a balatoni hajózási társaság végezné el a siófoki kikötőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!