Közélet

2014.03.24. 17:03

Tizenöt új dohánybolt nyílhat Somogyban

Somogyban tizenöt, országosan 127 új nemzeti dohánybolt nyílhat: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (ND Zrt.) legutóbbi pályázatának nyertesei hétfőtől írhatják alá a koncessziós szerződéseket.

Vas András

Ez már a negyedik pályázat volt tavaly év eleje óta, amit az ND Zrt. meghirdetett, miután az országgyűlés 2012 szeptemberében elfogadta a trafiktörvényt, mely állami monopóliummá tette a dohánytermékek kiskereskedelmét, s 2000 lakosonként engedélyezett egy trafikot. Az első körben Somogyban jórészt a városokban és a nagyobb falvakban mutatkozott érdeklődés, a nemzeti dohányboltok megalakulása után így a megye településeinek kétharmadában nem lehetett dohányárut vásárolni. A második körben – a megemelt árrésnek köszönhetően – már a kisebb falvakból is akadt pályázó, ahol pedig mégsem, ott az ND Zrt. ideiglenes árusítóengedélyeket adott ki.

A legutóbbi pályázatot decemberben írta ki a cég, mely 992 koncessziót hirdetett meg, ezek közel nyolcada talált most gazdára. Somogyban Bábonymegyeren, Balatonőszödön, Bodrogon, Felsőmocsoládon, Nagyszakácsiban, Niklán, Rinyaújlakon, Somogyszentpálon, Somogyszilban, Somogyváron, Szentgáloskéren, Tengődön, Törökkoppányban, Balatonújlakon és Szegerdőn akadt, aki fantáziát látott a dohánybizniszben – érdekesség, hogy az utóbbi két koncesszió nyertese két baranyai – Gyód és Máriakéménd –, valamint egy-egy vasi – Meggyeskovácsi – és borsodi – Csobaj – településen is nyert.



Az új koncessziónak köszönhetően jelenleg nagyjából 5800 trafik működik az országban, az ideiglenesen kijelölt árusítóhelyekkel együtt pedig több mint 6300 helyen lehet dohányterméket vásárolni. Koncesszióból valamivel több mint nyolcszáz vár még gazdára az országban, ez a szám azonban még változhat, hiszen a trafiktörvény szerint ahol a dohányboltok működési joga nem rendes megszűnéssel szűnik meg, ott 45 napon belül új pályázatot kell kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!