Közélet

2014.03.23. 07:17

Választás 2014: pénzük után futnak az ajánlásgyűjtő diákmunkások

A Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt (ÖP) addig nem fizeti ki az ajánlásgyűjtő diákmunkásokat, ameddig a jogorvoslati kérelmüket el nem bírálja a Kúria.

Balassa Tamás

Azután sem az ígért kétszáz forintos díjat adják meg érvényes ajánlásonként, hanem kevesebbet. Ezt mondta kérdésünkre Radó József Attila, akinek az ÖP színeiben 648-ból csak 441 ajánlását hitelesítette a kaposvári választási bizottság. Egy gimnazista az iskolában gyűjtött nekik, de a szabálytalanság után nem indult eljárás, mert senki sem emelt kifogást hivatalosan. Radó egyébként úgy tudja, egy másik pártnak is gyűjtöttek iskolaidőben a diákok. Ez a párt egyébként információnk szerint kifizette a diákokat (a nevét azért nem írjuk le, mert nem találtunk a jelölthöz elérhetőséget, hogy ellenőrizzük az állítást. És amelyik jelölt a kampányban sem található meg egy perc alatt, azt nem érdemes tovább keresni.)Non food árufeltöltő, natúrkozmetikai ügyfélszolgálati munkatárs, bababizományi eladó, bútorüzemi kisegítő, választási ajánlásgyűjtő – az utóbbi lehetőség néhány hete vonult be a diákmunka-történetbe. A 500 ajánlás összegyűjtésére alkalmazták az aktivistahálózattal nem rendelkező kisebb jelölőszervezetek. Szabolcstól Hevesen át Somogyig hirdettek az apró- és álláshirdetési portálokon.

Egy kaposvári gimnazista a héten azzal kereste lapunkat, az ÖP jelöltje nem fizette ki. A szerződésben, mint mondja, nem szerepelt érvényességi kitétel. Egyébként az általa gyűjtött ajánlások rendben voltak. Tíz ívet kapott, nyolcvan esetben kopogtatott eredménnyel. Tizenhat-ezer forintra számított, kétszázra ajánlásonként. Három napig keményen talpalt. Volt, ahonnan amint meghallották érkezésének az okát, azonnal megköszönték a fáradozását, másutt becsülték a diákmunkás igyekezetet (egy választópolgár tetszőleges számú jelöltet támogathatva járulhatott hozzá minden idők „legdemokratikusabb” választásához.) Más a pártprogram felől érdeklődött, de ilyen kiképzést a diákok nem kaptak. Meg olyat sem, hogy „iskolában nem gyűjtünk aláírást”, mert bár a 18. életüket betöltöttek aláírhatnak, de nem az oktatási intézményben.

Radó József Attila ezek után elmondta: amint a Kúria dönt a fellebbezésükről, akkor döntenek arról, mennyit fizetnek az érvényes ajánlásokért. Hiszen, tegyük hozzá, a munkát a diák jól elvégezte. Ha tudja, hogy nem csak rajta múlik a siker, hanem a többiek teljesítményén is, el sem vállalja. Mert annál több esze van, mondja az egyetemre felvételiző gimnazista.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!