Közélet

2014.04.25. 17:08

Az emlékezés napja: csonkolt a körfűrész, négy halálos áldozat

Április 28-án tartják a munkabalesetben elhunytak, megsérültek napját: az áldozatokra gyertyagyújtással és egy perces néma felállással emlékeztek pénteken a kaposvári népegészségügyi szakigazgatási szervnél megtartott tanácskozás résztvevői.

Harsányi Miklós

– Az idén is folytatjuk az átfogó ellenőrzéseket és több célvizsgálatot is tartunk a dolgozók biztonsága érdekében – hangsúlyozta Ronga László, a megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének igazgatója. Kifejtette: Somogyban tavaly 499, három napos munkaképtelenséget meghaladó munkabalesetről kaptak bejelentést. A kilenc súlyos eset közül négy halálos kimenetelű volt. Egy dolgozónak körfűrész csonkolta az ujját, másik alkalommal gallyazás közben zuhant le a munkás, s gázolásnál is helyszíneltek a szakértők.– A munkavédelmi felügyelőség tavaly 680 munkáltatónál végzett ellenőrzést – közölte. – A szabálytalanságok miatt 275 dolgozó esetében tiltották meg addig a munkát, amíg nem számolják fel a hiányosságokat. 
Biczó Zoltán munkavédelmi igazgató-helyettes rámutatott: a rengeteg figyelmeztetés ellenére számos helyen nem tartják be a munkavédelmi eszközökre vonatkozó előírásokat, ám a jogsértést igyekeznek minél több helyen feltárni. Elhangzott: az építőipar, a mezőgazdaság és az anyagmozgatáson kívül az egészségügyben is zajlik ellenőrzés. Az éles, hegyes, vágó eszközök használatából fakadó veszélyekre próbálják felhívni a figyelmet.

Hiányos felszerelés

Jankovics Judit közegészségügyi osztályvezető lényegesnek nevezte, hogy a munkahelyeken minél inkább tudatosodjon, erősödjön az egészségfejlesztési szemlélet. Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke kiemelte: a lebukás veszély ellenére még mindig hallani olyan cégekről, ahol takarékossági okokból nem vásárolnak elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű védőeszközt, illetve önkényesen megnyújtják azok használati idejét.
– Máshol nagyvonalúan értelmezik az alapvető munkavédelmi, munkaügyi szabályokat – fogalmazott. – Ez tovább rontja az alkalmazottak kiszolgáltatott helyzetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!