Közélet

2014.04.23. 07:19

Balatonra csábítható-e a turista májusban? Példátlan összefogás a tónál

Átlépte már a négyszázat a Nyitott Balaton akcióban résztvevő vállalkozások, szolgáltatók, intézmények száma. Az idén ugyanis minden korábbinál előbb nyit a Balaton, minden korábbinál nagyobb kereskedői-vendéglátói összefogással; május 1. és 11. között huszonnégy helyszínen várják rendezvények a látogatókat.

Fónai Imre

A tóparti vállalkozók nagyon várják ezt a tizenegy napot, hiszen most végre válasz születhet a régi dilemmára: ha „előbb nyit” a Balaton, akkor idecsábíthatók-e a turisták, vagy minden hiába? Akadnak optimisták és borúlátók is, apropó: az nyilván nem ártana, ha az időjárás kegyeibe fogadná a vendégvárókat. Kerékpártúrák, gasztronómiai élmények, kiállítások, koncertek: felkészültek a szakemberek. Balatonföldváron például oknyomozós kalandtúra lesz, a szerelmesek bringatúrája Siófokról indul, vezetett gyalogtúra pedig a Nagyberek különleges madár- és növényvilága, s a védett Fehérvízi Láp megismerése céljából.Harminc helyszínen forgatták a Happy Balaton kampányfilmet a helyi TDM-szervezetek közreműködésével, mely arra próbál fókuszálni: a Balaton életérzés és nem csak a nyári szezonban. Az adatok egyébként beszédesek: a balatoni turisztikai régióban található a magyarországi kereskedelmi szálláshelyi férőhelyek több mint 25 százaléka. A vendégek 15, százaléka a  vendégéjszakák 20 százalékát tölti a magyar tengernél, a belföldi vendégek 22, a belföldi vendégéjszakák 26 százalékát a Balaton-régióban regisztrálják. A vízparti utazások jellemzőinek köszönhetően az átlagos tartózkodási idő (3,4 nap) meghaladja az országos átlagot.

A KSH adatai szerint 2013-ban a régió kereskedelmi szálláshelyein 1, 3 millió vendég töltött el 4,6 millió vendégéjszakát. Ez a vendégek és a vendégéjszakák számában is 5,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A kedvező tendencia 2014 első két hónapjában is folytatódott: 12 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégéjszakaszám 16 százalékkal nőtt.A Balaton-régió részesedése az ország turizmusából %

Összes szállásférőhely

25

Összes vendégéjszaka

20

Belföldi vendégéjszaka

26

Külföldi vendégéjszaka

15

forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!