Közélet

2014.04.18. 07:52

Csak Bach: húsvét vasárnap orgonál Siófokon Teleki Miklós

Húsz éve, huszonnégy éves korában jelent meg az első lemeze, de a régóta dédelgetett tervből, a Bach-CD-ből csak most lett valóság; Teleki Miklós siófoki orgonaművész húsvét vasárnapján mutatja be a saját városában.

Fónai Imre

– Sokat jelent ez nekem, hiszen Bachon keresztül szerettem meg az orgonát – mondta Teleki Miklós. – Játszom a lemezen és a húsvéti koncerten a komponista talán legnagyobb orgonaművét, a c-moll passacaglia és fúgát, vagy például egy trió-szonátát, mert Bach ilyet is írt; a két kéz és a pedál egy-egy hangszert, azaz egész kis kamaraegyüttest helyettesít. A szerző öt arcát villantom föl a kilenc kötetnyi, általa írt orgonaműből.

Az orgonakoncert a Siófoki Alkotók Köre és a helyi kulturális központ közös, ingyenes rendezvénye, a Sarlós Boldogasszony plébániatemplom és a városi önkormányzat támogatásával. – Hangversenyeken játszottam már ezt a Bach-programot, például a zsámbéki premontrei templom barokk típusú orgonáján – így a siófoki művész. – Holnapy Dénes Márton plébánossal vetettük föl, hogy készüljön ott a CD-felvétel. Így is történt, a zsámbéki atya köszönti egyébként majd a közönséget a siófoki polgármesterrel együtt a húsvéti koncerten. A lemez megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap mellett a zsámbéki katolikus egyházközség is támogatta.

Teleki Miklós most készíttette el első három lemezének új kiadását is (Fgsz-segítséggel), közben folytatódnak hangversenyei a budapesti Szent István Bazilikában, Hévízen pedig tizenkét koncertet ad. Mészáros János Elek énekessel, a Csillag születik győztesével is tovább folytatja a szakmai együttműködést: legközelebb a budapesti Egyetemi Templomban lépnek fel a Kézenfogva Alapítvány megsegítésére, június elején pedig valószínűleg a siófoki református templomban. Németországi meghívásai is akadnak, a májusi alkalom invitálója külön kérte, hogy játssza el Lehotka Gábor John Lennon-variációit is, annak a koncertnek a mottója tehát Bachtól Lennonig. Júliusban azután a passaui dómban persze ebből már csak Bach marad.Teleki Miklós amellett, hogy tanít és koncertezik, a Makovecz-templomként ismert siófoki evangélikus templom orgonaművésze is, de ezt úgy pontosítja, hogy „inkább cerberusként őrzöm a lelkésszel együtt a csodálatos környezetben lévő mesterorgonát”. E mellett néha kántorként is kisegít. – Reformátusként megtanultam az evangélikus istentisztelet rendjét, a gyülekezet közéjük tartozónak tekint.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!