Közélet

2014.04.28. 07:42

Cserbenhagyásos gazolás: az iksz fix, de a közmunka nem

A belügynél szerethetik a meglepetéseket, most például az utolsó pillanatig titkolóznak a közfoglalkoztatás napokon belül esedékes folytatásáról. Az általunk megkérdezett somogyi polgármesterek a meglepetések helyett sokkal jobban szeretnék látni: mi vár rájuk májustól.

Balassa Tamás

Egy községvezető úgy számol, ő és a falugondnoka lesz kénytelen fűkaszát fogni, hogy a falut felverő gazt lenyírja, vagy a költségvetésbe kell évi milliós tételt befeszegetni közterületfenntartó napszámosokra. Hiszen nagy ott a jólét, ahol a polgármesternek nincs fontosabb dolga a fűnyírásnál. Egy olyan faluban egyébként, ahol több közmunkást is iskolapadba ültettek, és parkgondozónak képeztek ki a téli közfoglalkoztatási programban. Most az a szürreális helyzet fenyeget, hogy parkgondozókkal is parkgondozók nélkül maradnak.
– A hatóságoknak arra volt figyelmük, hogy jó időben tájékoztassanak, közeleg a parlagfű-szezon, figyeljünk a közterületekre: hát mit mondjak, nagyon vicces... – dohog egy belső-somogyi polgármester.Több pénz lesz idén közfoglalkoztatásra, ezzel hirdeti a szaktárca, ezzel szemben médiaszerte arról olvasni: közmunkások ezrei kerülhetnek lapátra április végén. Vagyis napokon belül. Ez komoly gond, hiszen nemcsak hogy közösségi feladatok maradhatnak ellátatlanul, de a családok megélhetése is kritikussá válhat. És akkor megint marad a minden hónap ötödikét messiásként váró kottogás, a 22 800 forint szociális segélyből tengődés. Ennél még a mai „47 ezer forintból”, vagyis az 50 ezer 632 forint nettóból is jobban meg lehet élni.
– Munkaalapú társadalom: szövegnek nem rossz, de tenni is kellene érte – mondja egy zselici kistérségi kollégája. – Nagyon úgy tűnik, hogy a felturbózott közfoglalkoztatási munkaprogram valójában választási munkaprogram volt. A múlt év utolsó napjaiban a minimálbéremelés miatt rohammunkában terveztük át a költségvetést. Aztán azért izgultunk, hogy legyen hó január elején, és tudjunk munkát adni az embereknek. Aztán meg azért, hogy olvadjon el, és mehessenek végre a horhósokba rendbe tenni a szőlőhegyi utakat. Közben elindult a képzés, amit mi csak rétipipitér-válogatásnak hívtunk, ott tanították az embereket a parkgondozásra. Télen. Aztán amikor végre parkgondozhatnának, munka nélkül maradnak. Mi meg parkgondozó nélkül. Gondolkodik ebben a rendszerben valaki? Vagy ezt a luxust ne keressük sehol?

Egy dél-somogyi polgármester azt is elmondta: 60 ezer forintért kellett minden közfoglalkoztatottnak munkaruházatot vásárolniuk.
– Néhány gumicsizmáért vásárolták meg az ikszeket? Ne legyen igazam, és legyen értelmes folytatása a közfoglalkoztatásnak! Szükség van rá, mindig elmondom. És nagyon jó, hogy a kormány odafigyelt erre. De utóbb kiderülhet, kicsit sok energia került a szerelvényen a vonatfüttyre, és kevesebb a kerekekre...

A téli időszakban a közfoglalkoztatottak száma 200 ezer, számuk a tél elmúltával el fogja érni a 300 ezret. Ezt Czomba Sándor államtitkár jelentette be még decemberben. Nem sikerült eltalálnia a jövőt, hiszen nemhogy a helyből túlzásnak tűnő 300 ezer nem lett és vélhetően már nem is lesz meg májustól, de a 200 ezer is valószínűtlen. Egy hét alatt lehetetlen erre felkészülni az önkormányzati igazgatásnak. A Belügyminisztérium szerint, írta a HVG.hu, rendelkezésre áll a pénz, és ígérik, elindulnak az új programok, elismerve, a közfoglalkoztatás egyes elemeit „felülvizsgálják”.
Januártól a teljes munkaidőben foglalkoztatott havi bruttó bére 75 ezer 500 forintról 77 ezer 300 forintra emelkedett. Ez nettóban 50 ezer 632 forint. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 ezer 100 forint, a nettó mintegy 65 ezer forintot ér el, míg a munkavezető nettó 71 ezer 400 forintot keres januártól. Az emelések fedezetét az idei közfoglalkoztatás finanszírozására rendelt 184 milliárd forint adja, tájékoztatott a szaktárca. Ez a Start-munkaprogram forrásainak az emelkedését jelenti: 2013-ban 180 milliárd forint volt ez az előirányzat.

A február végén befejezett mezőgazdasági programok folytatódtak, de kisebb energiákkal: Somogyban Simonfán például birka-, Szilvásszentmártonban kecske-tartással foglalkoznak. Minden egyéb programot, kistérségi értékteremtő elemeket, országos vagy hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programokat legkorábban május elsején indíthatnak a közfoglalkoztatók, állt egy korábbi közleményben.
Sokkal többet ma sem tudni, legföljebb annyit, május elseje, úgy is mint a munka ünnepe, a nyakunkon van.

Négyezer beiskolázott: a tudásuk hasznosítása még kérdéses

Somogyból az év végi adatok szerint 1917-en vettek részt alapkompetencia-fejlesztésen, 1158-an OKJ-s szakmát oktató alapképzésen, míg 704-en betanító képzésre járhattak. A Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közösségszervezés alapjai képzése 203 résztvevővel indult. Ezt a tájékoztatást a kormányhivatal munkaügyi központja adta lapunknak korábban. Megyénkben 64 település közfoglalkoztatottjai tanultak. A szakmai képzések között egyebek mellett motorfűrész-kezelő, konyhai kisegítő, kisteljesítményűkazán-fűtő, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, mezőgazdasági munkás, asztalosipari szerelő szerepel. A betanító jellegű képzésekben település-karbantartók, minősített hegesztők, házi betegápolók, egészségőrök, betanított zöldségtermesztők lehettek a végzettek, ECDL-felkészítő és kulturális közösségszervezés alapjai képzés is indult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!