Közélet

2014.04.03. 16:19

Drága lehet az olcsó öntözés

Öntözési célból a gazdák ingyen felhasználhatják az öntözővizet. Csakhogy drága a rendszer telepítése és üzemeltetése, Somogyban a vízjogilag öntözésre berendezett terület alig 3000 hektár.

Harsányi Miklós

– A jelenlegi alig 100 ezer hektárral szemben még nagyjából 300 ezer hektár öntözésének szándékát fogalmazták meg országosan a gazdálkodók – tájékoztatott Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárkamara somogyi elnöke. Rámutatott: a szervezet a közelmúltban a felszíni vizekkel kapcsolatban felmérést végzett, s ebből egyértelműen kitűnik, hogy a somogyi termelők is növelni szeretnék az öntözött területek nagyságát. Ez a kormányzat szándéka is. A felmérés részben azt szolgálta, hogy megismerjék a termelők elképzelését,, amely a következő évek fejlesztéseihez nyújthat segítséget.

A Belügyminisztérium a napokban jelentette be: a kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet. Arról is határoztak, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 ezer kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi hatóságokhoz kerül. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magába foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását. Gombos szerint a jövőben országszerte tározók, csatornák épülhetnek, mely javíthatja a mezőgazdasági termelést.

– Szép és jó az elgondolás, csakhogy rengeteg helyen bedöglöttek az öntözőrendszerek, s a magas költségek miatt sokan képtelenek új rendszert telepíteni – hangsúlyozta Király János rácegresi gazdálkodó. – Az aszálynak, a szélsőséges időjárásnak köszönhetően döntő kérdés az öntözés elterjesztése, ezért üdvös lenne megfelelő támogatást is biztosítani.
Hársházi Péter szentgáloskéri termelő úgy érzi: előremutató ötlet az ingyenes öntöző víz biztosítása, legalábbis azok számára, ahol erre lehetőség nyílik.
– Sajnos, a mi gazdaságunk épp a vízválasztón van – emelte ki. – Semmit nem tudunk jelentős területen locsolni, mivel a környéken nincs egy nagyobb halastó vagy bő hozamú vízfolyás, amelyet használhatnánk. Az öntözés sokat lendíthetne a munkán: a gabonán kívül korábban babot és mákot is termesztettünk, csakhogy az utóbbi évek aszályos időjárása miatt ezzel már nincs értelme foglalkozni.

A berzencei Solanum Kft.-nél közeli tavakból és bányatóból emelik ki a vizet, melyet burgonya, bab, zöldborsó és csemege kukorica öntözéséhez használnak fel. Évről-évre tetemes összegbe kerül a rendszer fenntartása: egy milliméter víz kijuttatása hektáronként mintegy 1500 forint. Alkalmanként 20 milliméter vizet csepegtetnek, s ha aszályos időjárás van, akkor az adott területen 5-6-szor is öntöznek.
Varga György ügyvezető igazgató szerint azokban a gazdaságokban gondolhatják komolyan a fejlesztést, ahol megfelelő mennyiségű víz, s az öntözőrendszer kiépítéséhez, folyamatos üzemeltetéséhez elegendő tőke áll rendelkezésre.

Kovácsné Novai Judit berzencei őstermelő fúrt kút vizét hasznosítja. Meggyet, körtét termeszt, ám ha a minap bejelentett lehetőség engedi, a szántóra is kiterjesztenék az öntözést, ahol burgonya terem. A szárazság sújtotta dél-somogyi térségben is minden lehetőséget megragadnak a vízvételre.
Nagybocskai Tamás nagyatádi nyugalmazott vízügyi mérnök közölte: van olyan gazdaság, amely kettős hasznosítású halastóból nyeri a vizet. Úgy érzi, a döntés sokak fantáziáját elindíthatja, ám bármilyen beruházás előtt gondos számításokat kell végezni a várható költségekről, s a megtérülésről.

Erősítik a gazdálkodókat

– Somogyban vízjogilag öntözésre berendezett terület közel 3000 hektár – számolt be a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága. Ebből a területből 1200 hektár gyümölcsös öntözésére berendezett, 1500 hektárt a szántóföldi kultúrák öntözésére biztosított (csemegekukorica, burgonya). Összességében Somogyban 250 ezer hektár a növénytermesztéssel hasznosított terület, a gyümölcsös közel 4000 hektár.
Az öntözésre használt víz biztosításával kapcsolatos felmérést a Nemzeti Agrárkamara falugazdászhálózatán végezte. Gombos Sándor kiemelte: a jelenlegi felület többszörösét, akár 15-20 ezer hektárt is öntözni lehetne a térségben, amely kedvező hatást indíthatna el a gazdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!