Közélet

2014.04.06. 17:36

Jön a kötelező második kuka: Balatonföldvár kifizeti

Balatonföldvár átvállalja a második kuka beszerzésének költségét a városlakóktól, tekintettel arra, hogy éppen e célra nyert pályázati támogatást az önkormányzat, több, mint nyolcmillió forintot.

Fónai Imre

– Országosan is tíz alatt van a nyertes települések száma, Somogy megyéből csak Balatonföldvár részesült ilyen támogatásban – tájékoztatott Holovits Huba polgármester, hozzátéve: a 2015-ben bevezetésre kerülő kétkukás rendszer részeként a házhoz menő szelektív gyűjtés céljára szolgáló második tárolóedényt kell beszerezni minden háztartásnak, ettől tehermentesítik a földváriakat.  Megírtuk, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a közelmúltban jelentette be az áttérést a kétkukás szisztémára. Az „Illés-féle” kétkukás gyűjtés során a szárazba kerülne a papír, a műanyag, a fém, az üveg, sőt, a ruha is, a nedves kukába például a levágott fű, a fanyesedék, vagyis az úgynevezett zöldhulladék, s az élelmiszer-maradék, a használt papír zsebkendő, a pelenka. A két típusú hulladékot utóválogatóba szállítanák, ahol harmincnyolc csoportba szelektálnák. 

Elkezdődött a hulladékgyűjtési közszolgáltatás újraszabályozásának az előkészítése, szakmai egyeztetése – írta a minap a Hvg. E szerint immár elegendő lenne ingatlanonként egyetlen gyűjtőedény az eddig különválogatott hulladéknak. A szakmai szövetségek bírálják a tervezetet, ilyen, kétkukás (egy szelektív, egy vegyes tartály) rendszer ugyanis ma sehol sem működik az országban, s a szaktárca sem adott eddig magyarázatot arra: az összeöntés miért hatékonyabb az eddigi különgyűjtésnél. Azt Viszkei György, az Öko-Pannon Kft. ügyvezető igazgatója is elismeri, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés jóval hatékonyabb a gyűjtőszigetesnél, ám ezzel a hirtelen váltással egyszeriben 9400 gyűjtősziget 40-50 ezer konténere válik feleslegessé, egymilliárd forintnyi uniós pályázati pénz pedig köddé. De ez egy ilyen szakterület, mire egy fejlesztés elkészül, már el is avul; emlékezhetünk, hogy Illés államtitkár a somi regionális lerakó átadóját azzal az „ünneprontással” kezdte: ez a fajta hulladéklerakás már el is avult...

A szakmai egyeztetésről egyébként kiszivárgott az egészségügyért is felelős humántárca álláspontja a kukásedények ürítési gyakoriságáról. Ha bárki kevesellné a váratlant, a meglepőt, íme egy újabb: a minisztérium szerint jövő áprilistól át lehetne térni a vegyes hulladék városokban heti egyszeri, falvakban kétheti elszállítására, sőt, télen ezt akár két-, illetve háromhetes időszakokra ritkítanák.

A gyűjtőszigetes rendszert éppen most cserélik le például a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás településein és átállnak a házhoz menő zsákos szállításra. Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta lapunknak: egy ilyen átállás csak az ISPA-támogatásokat ellenőrző szervezet hozzájárulásával bonyolítható le, e nélkül nem veszi át cége az edényeket sem. Érdeklődésünkre Szabó most azt mondta: hozzájuk semmilyen megkeresés nem érkezett a ellenőrző szervezettől, az edényzetek tudomásuk szerint ma is az eredeti helyükön állnak a nyugat-balatoni társulás településein. A Zöldfok-vezérigazgatótól azt is megkérdeztük: tudomása szerint eldöntött ténye-e már a kétkukás rendszer bevezetése és ez egyben megszünteti-e a csak nemrég elterjedt házhoz menő zsákos szelektív gyűjtést?

– A kétkukás rendszer bevezetésére jelenleg csak egy egyeztetés alatt lévő rendelet-tervezet létezik, hatályos jogszabály nem – felelte Szabó Zoltán. – Hangsúlyozni szeretném, hogy a  házhoz menő zsákos szelektív gyűjtést az én értelmezésem szerint a tervezet egyáltalán nem zárja ki, a külön edényzet egy lehetséges alternatíva annak érdekében, hogy a szelektív gyűjtés lehetősége minden ingatlannál rendelkezésre álljon 2015. január elsejétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!