Közélet

2014.04.03. 15:48

Kórház, kampány, Közgép: vihar a titkos hangfelvétel miatt

A Közgép várhatóan majd beszáll a kampányába – erről is tájékoztatta Balázs Árpád siófoki polgármester (Fidesz) Witzmann Mihályt, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjét egy feltehetően tavaly októberi beszélgetésen, melynek hangfelvétele (vagy legalábbis a beszélgetés néhány részlete) csak most került napvilágra; ismeretlenek a nyugat.hu hírportál szerkesztőségébe juttattak el két felvételt. Ezeken az is hallható, hogy Balázs Árpád és Witzmann Mihály arról is szót ejt: a siófoki kórház új szárnyának lassan másfél éve abbamaradt továbbépítésének késleltetése esetleg Fidesz-közeli vállalkozások érdekében áll.

Fónai Imre

Természetesen lapunk megkereste az érintetteket. Balázs Árpád elmondta, a Közgép végül nem szállt be Witzmann kampányába, a hangfelvétel pedig szerinte kimazsolázott, összevágott, manipulált. Witzmann Mihály is tagadta a Közgép-szálat. Ő is és a siófoki városháza is feljelentést tett az ügyben.

A hangfelvételek egyikén szót ejtenek (tavaly októberben) a somi térségi hulladéklerakó fejlesztésére kiírt pályázatról is, mondván: a Közgép Zrt. tette a legjobb ajánlatot. A pályázat eredményhirdetésére amúgy csak néhány hete került sor, akkor lapunk is megírta: a Közgép Zrt. is tagja annak a konzorciumnak, mely a somi hulladéklerakót fejlesztheti. Közel négymilliárd forintos beruházás részeként új hulladékválogatómű áll majd üzembe Somban. A fejlesztést kétfelé bontották, most az építési munkákra hirdettek győztest; a 2,6 milliárd forintos tervezési és kivitelezési projektet a Közgép Zrt. és a Duviép 2000 Kft. alkotta Sióvölgy 2013 Konzorcium végezheti el. A Simicska-Nyerges féle Közgép nem ismeretlen a dél-balatoni hulladékpiacon: részt vett már a bezárt szemétlerakók rekultivációjában is.

A beszélgetésen említést tesznek arról is, hogyan juthat a Közgép-pénz a kampányba: a siófoki szerkesztésű Balatoni Polgár című lapban például megjelenik egy pr-cikk a Közgépről. A nyugat.hu azt írja: a Balatoni Polgár című lap a Szivárvány 2 Kft. tulajdona, ez a cég a kiadó is; a lap a 2006-os kampányban jelent meg először, ingyenes terjesztéssel, ekkor még a Siófoki Polgári Kör Egyesület adta ki, akkor egy házaspár szerkesztette a lapot, a férj, Treszl József korábban a Fidesz egyik képviselőjelöltje volt Siófokon.

A másik felvételen a siófoki kórház ügyét taglalják; a somi lerakóhoz hasonló nagyságrendű, négymilliárd forintos fejlesztés része lenne a lassan másfél éve abbahagyott sürgősségiosztály-építés. Lapunk többször is megírta, hogy a tervezett helikopter-leszállópálya miatt talajmechanikai vizsgálatok elvégzése vált szükségessé, próbafúrásokat kell végezni, ezért nem folytatódhat a beruházás. A nyugat.hu arról ír: a siófoki kórház generálkivitelezője az Ész-Ker Kft., mely a 444.hu szerint a Fidesz tíz legkedveltebb cége között van. De képbe kerül a beszélgetés során az Épkar Zrt. is, ez pedig a nyugat.hu szerint  állítólag Bánki Erik érdekeltségébe tartozik. Bánki most a Fidesz Európa Parlamenti képviselője, egyébként Somogy megyében a párt régióigazgatója. A hangfelvételen Erikként utalnak Bánkira, Inczeffyként pedig Inczeffy Istvánra, a siófoki kórház főigazgatójára. A felvételen a politikusok arról beszélnek, hogy az Ész-Ker egy 12 milliós ajánlatot hibásnak nyilvánított, „a 22 milliós győzött”, ez a 22 milliós ajánlatot tevő cég pedig „véletlenül az Épkarhoz köthető”, és abban is egyetértenek: „minden jel arra utal, hogy az Épkar az nem abban motivált, hogy azt befejezi, úgy tűnik, hogy az Épkar még le akar gombolni innen egy kis pénzt.”

Balázs Árpád a kórházüggyel kapcsolatban azt mondta lapunknak: csúszás várhatóan lesz az eredeti átadási határidőhöz képest, de az ügy azóta megoldódott.
 
Négyrésztvevős volt a beszélgetés

Az első, „közgépes” hangfelvételen megszólal egy harmadik személy, Szalai Csaba is, aki akkor még Witzmann Mihály politikai munkatársa volt. Lapunkban decemberben írtuk meg: a Balatoni Hírmondó című, néhány számot megért, a siófoki 4-es választókerületben ingyenesen terjesztett, tartalma alapján Fidesz-közeli kiadvány néhány, a siófoki fideszes városvezetést támadó cikke után Szalai Csabának minden addigi tisztségét törölte a Fidesz-központ és arról értesítette a tagságot: a kampánystábban semmilyen feladatot nem lát el a továbbiakban. Akkor rákérdeztünk, mi a siófoki városháza álláspontja a Balatoni Hírmondóval kapcsolatban. Az felelték, hogy a városvezetés biztos abban: a lap nem Fidesz-közeli.
Úgy tudjuk, volt egy negyedik résztvevője is a beszélgetésnek (ő azonban nem szólal meg a hangfelvételeken), mégpedig Szilágyi Tamás, aki egyebek között a Balatoni Hírmondót kiadó céget vezeti, s korábban érdekelt volt a siófoki Coke Club üzemeltetésében is.

Hangfelvétel 1.

Balázs Árpád: Van itt egy kérdés, ami lehet, hogy két héten belül eldől, lehet, hogy beszáll a kampányodba a Közgép is. A jövő héten tudunk erről beszélni, de hát azért ennek van több vonatkozása is.
Witzmann Mihály: Jó.
B. Á.: A miniszterelnök úr aláírta a somit, hát annyit a háttérről, mert nem titok ugye, nemsokára hír lesz, ha aláírta és megjelent a Közlönyben a somi projektnek az indítását. Tehát az elindul. A legjobb ajánlatot a Közgép tette, még nincs kihirdetve, tehát…
W.M.: Akkor a tudatformázós dologra célzol, ami ... annak idején kerestél minket vele.
B. Á.: A tudatformáláson túlról, a tudatformálás most mehet tovább, ezt vártam, hogy aláírjuk a .. Azért egy 80 milliós szerződést nem írok alá, hogy nincs támogatási szerződés. Ha a támogatási szerződés alá van írva, akkor fog menni a tudatformálás be, de azon felül a Közgép maga beszáll nekünk... Mint eddig minden választásba be is szállt eddig egyébként.
W. M.: Ezt kivel beszélted meg?
B. Á.: A Közgéppel. Németh Miklóssal, a Közgép vezetőjével. Nem titok, hát most mér…
W.M.: Jó, a kérdésem nem volt véletlen, nyilván, te is tudod, miért kérdeztem meg.
B. Á.: Ez most a Közgép-Közgép...aki dolgozik a területen. Azt mondja, hogy politikai reklámot nem, de a Szivárvány 2 Kft. által kiadott újságban jelentet meg majd hirdetést. Tehát lesz hirdetési felület is az újságban bőven...
W.M.: Értem.
B. Á.: De hát egyébként nincs ebben semmi titok. A Közgépre legfeljebb azt mondják, hogy fideszes cég. Hát most, hogy fideszes cég és egy fideszes újságot támogatott, hát olyan nagy csoda nincs benne…, hogy támogasson.
Szalai Csaba: Abból a szempontból fontos, hogy nyilván van egy jelentős költsége egy ilyen szembesítő kampánynak, azon túl is, hogy fontos ugye, hogy tudjuk, hogy október 23-án a szociknak ez a nagy rendezvénye, és bejelentik, hogy ki a képviselőjelölt...Lehet, hogy érdemes lenne azon gondolkodni, hogy ne vigyék el ők nagy csinnadradattával azt az egy hetet, hogy akkor be lehetne nyomni a Harangozó ellen egy anyagot. Mert akkor biztos, hogy ő sokat fog szerepelni, és akkor adjunk rá egy reakciót.
W. M: Szerintem a szembesítést, azt jobb, ha mi kezdjük el.
Sz. Cs.: Hát azért mondom, azért mondom...20-án nyomjunk ki egy dolgot. És direkt, személyre. Ne MSZP-re, hanem személyre.

Hangfelvétel 2.

Witzmann Mihály: Az egészségügyről szólhat egy cikk.
Balázs Árpád: Somogyban két kórház maradt igazából, a siófoki, meg a kaposvári. Mind a kettőben felújítás van, ezeknek a problematikáját, ezt kezded az országossal, na és akkor mi van itt helyben.
W. M: Egész röviden írunk, egyelőre a siófokiról.
B. Á.: Jól van hát, figyelj, nehéz az ügy, de maradjunk annyiban, hogy nem reménytelen, na.
W.M.: A legújabb híreket nem tudom, mennyire tudod.
B. Á.: Nem tudom, mi van vele?
W.M.: Az észkeresek megbízták a legamatőrebb emberüket a közbeszerzéssel, és a 12 milliós ajánlatot kihozták hibásnak és a 22 milliós győzött, ezért aztán az egész valami eljárásrendi hiba miatt megismétlésre szorul. Újabb 3-4 hónapot el fogunk baszni a próbafúrást végző cég kiválasztásával...A projektmenedzsment impotens, nem csinál lófaszt sem, a Szócska tegnap egy részletes bemutatót kapott erről. Én megyek szerintem a jövő héten ebben az ügyben a Miniszterelnökségre, és hát a helyzet az az, hogy várom az Eriknek az állásfoglalását, hogy mi van az Épkarral.
B. Á.: Az az Erik cége volt.
W. M.: Minden jel arra utal, hogy az Épkar az nem abban motivált, hogy azt befejezi.
B. Á.: Sőt az egészet az Épkar csinálta, jobb, ha tőlem tudod.
W. M.: Nincs építési engedély a mai napig, az, hogy nem reménytelen, az egy optimista kijelentés.
B. Á.: Na most az egészet, hogy csúszhat, azt az Épkar találta ki, és szerintem kőkemény érdekek vannak…
W. M.: Nekem úgy tűnik a dolog, hogy az Épkar még le akar gombolni innen egy kis pénzt, csak a kötbér elkerülte a 30 milliót…
B. Á.: De neki, figyelj, az a legjobb, hogy nem csinál semmit és ketyeg a pénz.
W. M.: A projektmenedzsment örül, hogy nem csinál semmit, mert van fizetése.
B. Á.: Így van, nekik az az érdekük, hogy múljék az idő. Mindegyik nyugdíjas és megy a francba, amint végez a munkával.
W. M.: És ráadásul a 22 milliós ajánlatot tevő cég az véletlenül az Épkarhoz köthető cég. Na mindegy, hát majd ebben a nagypolitikának kell ostort fogni a kezébe.
B. Á.: A nagypolitikával az a baj, hogy van 50-60 ilyen projektje, minimum, nem tudja átlátni. Amíg egy kézben volt, mondtam neked, ugyanezzel a menedzsmenttel dolgoztunk, naponta hoztam le őket, meg izé, számoltattam be. Arra várunk, hogy... Mire vár? Ne várjon semmit, hívja fel telefonnal, meg menjen el, volt úgy, hogy beültettem a kocsiba, a mobiltelefont azért fizetjük, hogy útközben telefonáljon. Haza ne jöjjön nekem engedély nélkül, meg ilyenek. Hát ezeket így kell, na most ez így egy ilyen nagypolitikában, egy országos hálózatban ez nem megy.
W. M.: 300 millió hiányzik a projektből, eleve, tehát a nagypolitika nélkül a 300 milliót nem tudjuk előteremteni. Szóval nem látom rózsásnak a helyzetet, ez annyira nem rózsás, hogy az Inczeffy ebbe bele is bukhat.
B. Á.: Hát meg te is, maradjunk annyiban.
W. M.: Én politikai értelemben, ő meg szakmailag.
B. Á.: Azt mondod, hogy ezzel el lehet bukni a siófoki választásokat.
W. M.: Ezen nem hogy siófokit, ezzel el lehet bukni országosan is mandátumokat.

Kimazsolázott, összevágott, manipulált a felvétel, állítja Balázs Árpád

Witzmann Mihály csütörtökön tagadta, hogy a Közgép pénzelte volna a kampányát, szerinte elegendő rá a törvényben megszabott összeg. Mint mondta, jogi lépéseket tesz rágalmazás, becsületsértés és szándékos lejáratás miatt. A siófoki fideszes jelölt szerint „újabb bajai videó” a róla kiszivárgott hangfelvétel. „A Közgép Zrt. semmilyen formában nem támogatta a kampányomat. Fel sem ajánlotta azt, és el sem fogadtam volna, mert a törvény által biztosított források éppen elegendőek a kampányköltségek fedezésére” – így Witzmann. Szerinte a megjelent felvételrészletek és azok leírása több ponton is csúsztatásokat, valótlanságokat tartalmaznak, ezért felvetődik a manipuláció gyanúja, éppen úgy, mint például a hamis bajai videó esetében. A kivonatos leirat nyilvánosságra hozatalát egy lejárató kampány részének tartja.

– A választási küzdelem már csak ilyen – reagált Balázs Árpád siófoki polgármester. – Azt szeretném, ha a teljes hangfelvételt nyilvánosságra hozná, aki megtette ezt ezzel a kimazsolázott, összevágott, manipulált felvételdarabbal, mert ez így egy kétségbeesett próbálkozás, abból viszont még egyértelműbben kiderülne, akár csak a nyilvánosságra került szövegrészből: semmilyen törvénytelen, illegális dologba nem voltam hajlandó belemenni sem én, sem a Fidesz.
Balázs Árpád hozzátette: valóban az ő hangja, valóban volt ilyen beszélgetés, de végül a Közgéppel se vette föl a kapcsolatot, a Balatoni Polgárban sem hirdetett a cég a kampány során. – Ami pedig a kórházügyet illeti: akkoriban még csak találgattunk, hogy csúszhat-e és ha igen, miért a kórházépítés, valamint hogy miképpen lehet hozzá pluszforrásokat előteremteni. Azóta azonban ez az ügy a kórházakat fenntartó Gyemszi, az önkormányzat és a kórház együttműködése révén megoldódott, sínre került. Ha tehát, akár csak az őszödi beszéd esetében, nyilvánosságra kerülne a teljes, vágatlan hangfelvétel, akkor abból nyilvánvalóvá válna: a beszélgetés javarészt arról folyt, hogy csak a törvényes utat vagyok hajlandó járni bárkivel.

Az önkormányzat – tájékoztatott csütörtökön a siófoki városháza – a jogosulatlan hangfelvétel-készítés és valótlan állítások miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.

Schiffer is feljelent

Schiffer András, az LMP társelnöke tegnap ismeretlen tettesek ellen vesztegetés, hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali vesztegetés elfogadása, valamint vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt feljelentést tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!