Közélet

2014.04.18. 17:02

Kullancsveszély! Hiánycikk az olcsóbb oltóanyag

Az enyhe tél miatt rengeteg kullancsra kell számítani a somogyi erdőkben és parkokban is, ugyanakkor hónapok óta hiánycikk az olcsóbb oltóanyag.

Jeki Gabriella

– Az olcsóbb – 4500 forintos – készítmény az egész télen nem volt beszerezhető. Jelenleg is csupán a drágább oltóanyagból van felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, ami 8700-8800 forintos költséget jelent – mondta Kalmár Katalin, a barcsi Megváltó Gyógyszertár vezető-helyettese. – A drágább és az olcsóbb készítmény is hasonló anyaggal dolgozik, az alapimmunizálás után egymással helyettesíthető. A felnőttek olcsóbb vakcináját május végére, a gyereknek szánt oltást június végére ígérik. Azt azonban még nem lehet tudni, mekkora mennyiség érkezik.

Kullancsfertőzöttség szempontjából Somogy az élen jár, s a szakemberek szerint a vérszívók mintegy fele fertőzött Lyme-kórral. Ez akár halálos is lehet, ha nem vesszük észre időben. A megbetegedések száma évről-évre nő: tavaly több mint ezren fertőződtek meg. Az idén a szezon is minden korábbinál korábban indult.
- A Lyme kór lassú kimenetelű, a fertőzést időben elkezdett antibiotikummal lehet kezelni. Jellemző tünet a bőrön a csípés körül megjelenő piros gyűrű, de csak lassan terjed, valamint az erős égető érzés az ízületeknél – mondta a gyógyszerész. – Jó tudni, hogy akkor vagyunk veszélyben, ha a fertőzött kullancs a bőrbe fúrva magát néhány napig észrevétlen marad, így a kórokozó bejut a vérkeringésbe. Tünetei eleinte nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre. A Lyme-kóros betegek mintegy 30 százaléka nem is veszi észre a csípést.Az oltást a háziorvos írja fel, és három ismétlésre van szükség a védettség kialakításához. Az első injekciót egy-három hónapon belül kell követnie a másodiknak, a harmadik oltást pedig egy évvel a második után szükséges elvégezni. Télen ajánlatos elkezdeni. Ezt később már csak ötévente kell újra kérni. Ha azonban megszakad, a folyamatot újra kell kezdeni az elejéről. A szezon mindig januárban kezdődik el, az oltóanyag receptköteles, támogatás nincs rá. Korábban létezett egy csípés utáni szérum, de ezt megszűnt. Az agyhártyagyulladás ellen azonban csupán az oltás véd. Szakemberek ezért azt ajánlják, védekezni kell, akár be vagyunk oltva, akár nem.

Címkék#barcs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!