Közélet

2014.04.11. 16:25

Megtaláltuk az elvadultan kóborló jákói szellemménest - fotók

Egy jákói származású vadász segített eljutni a telepre, ahol a lovak napközben általában pihennek. Esténként azonban a környező földeket és kerteket járják. Olykor betévednek a főútra és a faluba is, a jákóikat riogatva, akik attól félnek, hogy az állatok hamarosan balesetet okoznak.

K.G.

A hatalmas károk mellett, mert a helyiek szerint kitapossák a veteményest, tönkreteszik a gyümölcsfákat, eszik a lucernát, napraforgót, kukoricát. A gazdák mellett a vadászok is haragszanak a lovakra, mert az általuk okozott veszteséget egyesek vadkárként próbálják beállítani. A vadász szerint ez több mint 10 éves probléma, ráadásul a lovak mellett korábban kecskék is voltak erre hasonlóan szélnek eresztve. Csak terepjáróval lehet megközelíteni a ménest, hosszú út után. A lovak nyugodtak, jól tápláltak, és egy helyenként széteső kerítés mellett legelnek – kívül, éppen a senki földjén.          
– Nem tagadom, hogy időnként megszöknek a lovaim – ismerte be a kisbajomi Farkas László. – Ez azért van, mert a kerítésemet leszaggatják a vadak, főként a szarvasok. Bemennek a területemre, megijednek tőlük a lovak, és elmenekülnek, szanaszét szaladnak a határban. A villanypásztoromat meg ellopták, most fogom visszaszerelni, éppen azon dolgozom.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabadon
[/caption]

A férfi azt állítja, jól tartja a lovait, igaz, a düledező, istállónak kevéssé nevezhető faépítmény mellett szárazon állnak az itató vályuk, egy csepp víz sincs bennük. Erre nincs is szükség, hiszen ha szomjasak, a lovak lemennek inni a Rinyára, árulja el.   

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Innen könnyű megszabadulni
[/caption]

– Én is szeretném, ha béke lenne, és nem háborgatnák a lovaim a gazdákat. Mondják, nem lesz ebből nekem valami bajom? Rá vagyok szorulva az állattartásra, én is inkább tartanék fejősteheneket, mint régen, de nem éri meg. Legszívesebben eladnám a lovakat, azokért a csikókért csak százezer forintot kérnék. Csak azt a kettőt tartanám meg, a fehéret meg a sárgát, azok a kedvenceim.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!