Közélet

2014.04.14. 07:24

Nagy ág, zuhan: veszélyes fa Földváron, meg kell várni a balesetet?

Az önkormányzat nem kötelezheti a magánterületen álló fa tulajdonosát a kivágásra akkor sem, ha az elkorhadt fa ágai közterületre lógnak és veszélyeztetik az alatta elhaladókat – derült ki egy balatonföldvári esetből.

Fónai Imre

Városbéli olvasónk hívta fel a figyelmet: egy elszáradt, öreg nyárfa ágai szélben, viharban régóta töredeznek és a jókora ágak a járdára potyognak. Olvasónk úgy tudja, a helyi önkormányzat fölszólította ugyan a városközepi, panzióként használt ingatlan tulajdonosát a fakivágásra, ám ő megfellebbezte e határozatot és „nyert”.A balatonföldvári városháza arról tájékoztatott: valóban kapott ilyen jegyzői felszólítást a tulaj, de e határozatukat a megyei kormányhivatal megsemmisítette. Azzal, hogy magánterületen álló fa esetében nem lehet kivágásra kötelezni, csak az élet és az egészég védelme érdekében szükséges részek eltávolítására lehet felszólítani, amennyiben ezt szakértői vélemény is alátámasztja. Korábban egyébként, egy vihar után már a katasztrófa-védelem is hozott kivágásra felszólító határozatot, de „ez sem érvényes”; akkor a hetes főútra dőlt a  jókora fa egy része.

Olvasónk megjegyzése az életszerűtlen szabályozással kapcsolatban: történt már súlyos baleset Földváron hasonló okból, a jelek szerint meg kell várni a következőt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!