Közélet

2014.04.13. 08:09

Vesszőfutás és komoly utóhatás a rutineljárás után

Egyszerű rutineljárásnak indult: a lakócsai Sághy Józsefben fel sem merült, hogy a rákövetkező éveiben sohasem feledi el a napot, amikor a szigetvári kórházban átesett egy végbéltükrözésen.

Vas András

– Még 2010-ben egy barcsi ultrahang-vizsgálatnál kiderült, bélvastagodásom van – eleveníti fel vesszőfutása kezdetét a nyugdíjas férfi. – Beutaltak a szigetvári kórházba, ahol át is estem a tükrözésen. Már az is gyanús volt, hogy utána meglehetősen rosszul voltam, ám a kezelőorvos csak megnyomkodta a hasamat, s azt mondta, nincs semmi baj, el fog múlni.

Állapota azonban nem javult, s a röntgen kimutatta: levegőt került a hasába. Vagyis kiszúrták a belét. Emiatt két újabb műtéten esett át, ma is háló tartja belülről a hasát, nem emelhet, nem ehet normálisan.
– Természetesen nem hagytam annyiban a dolgot, az orvosi kamara etikai bizottságához fordultam, és a kórháznak is jeleztem, beperlem őket – folytatta a nyugdíjas férfi. – Erre megfenyegettek, azt mondták, ha bíróság elé viszem az ügyet, még a házam is rámegy a költségekre. Megijedtem, s ügyvédhez fordultam.

Sághy József közben azért be akarta biztosítani magát, elment egy magánklinikára, ahol megállapították: rosszul készítették elő a beteget, a szükségesnél sokkal kevesebb hashajtót kapott.
– Most éppen a harmadik ügyvéd foglalkozik az ügyemmel – állította a lakócsai nyugdíjas. – Megpróbáltam megegyezni a kórházzal is, az év elején megkerestem őket. Százezer forintot kínáltak, valamint felajánlották, ha legközelebb valaki beteg lesz a családban, az egyik VIP-szobában helyezik el. Nem fogadtam el, maradandó betegségem lett, ezért kétmillió forintot is megítélhet a bíróság. Engedni is hajlandó vagyok, másfélmillióval beérem...

Értelemszerűen megkerestük a szigetvári kórházat is. Berecz János főigazgató nem titkolta, folyamatosan tárgyalnak Sághy Józseffel, azonban az esetről más a véleménye, mint a lakócsai nyugdíjasnak.
– Valóban történt egy beavatkozás, mely előtt a beteget tájékoztattuk a műtéti kockázatról, s alá is írta a beleegyező nyilatkozatot – mondta Berecz János. – Egy ilyen tükrözésnél ezerből egyszer előfordulhat hasonló probléma, szerencsétlenség, hogy éppen most történt. Úgy vélem azonban, a kórház nem hibázott, s így kártérítési kötelezettségünk sincsen.Felvetésünkre, miért ajánlottak fel százezer forintot a lakócsai férfinak, a főigazgató azt felelte, egyfelől emberi szempontok vezérelték őket, másrészt úgy gondolták, ennyit megér, ha nem kell évekig bíróságra járniuk.
– De ennél nem többet – mondta Berecz János. – A követelést pedig nem fogadhatjuk el, hiszen elvileg semmi sem jár a betegnek. Az ügyet persze mi is szeretnénk lezárni, ezért felvettük a kapcsolatot a kórház biztosítójával, nyilatkozzanak, hogyan látják az esetet. Tapasztalataim alapján úgy vélem, a biztosító vállalja a pert, mellyel a beteg folyamatosan fenyegetőzik. S ha kiderül, hogy Sághy József megsérti az intézmény jó hírnevét, mi is megtesszük a szükséges lépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!