Közélet

2014.05.05. 08:00

A veseátültetés az egyetlen esélye a teljes életre

Évente 250-300 hazai vesebeteg kap esélyt új életminőségre, többségében elhunyt donoroktól. A négy klinikán végzett műtét egyik feltétele a testsúly. Egy kaposvári beteg emiatt került reménytelennek tűnő távolságra a veseátültetéstől.

B. T.

Napi hatezer lépés – a nefrológustól hallott mondat súlya iszonyatos teherként nehezedik a 42 éves kaposvári férfi vállára. Felkelni alig tud olykor, annyira kilátástalannak érzi a helyzetét, de nem segíti a mozdulást a testsúlya sem. Száznegyven kilogrammot nyom. Azt mondja, amióta elkezdte a PD-kezelést, amivel a vesebetegek otthonukban végezhetik a szervezetük méregtelenítését, tizenkét kilót hízott. A steril dializáló oldat ugyanis nem teljesen tud kiürülni a hasüregből, és a zsírszöveteket gyarapítja, ismétli az orvos magyarázatát.

– Pécsen a professzor azt mondta, 102 kilogrammnál már szóba jöhetne, hogy felvegyenek a transzplantációs várólistára, ehhez viszont rengeteget kellene fogynom – mondta a férfi. – Nyolcvanhét százalékos rokkant vagyok, a mozgás sajnos már nagyon nehezen megy. És minél többet nyomok, annál nehezebben. Alig táplálkozom, a gyomorgyűrű beültetése így nem érne semmit, folyadékot viszont muszáj innom.

Ádám Aurél, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége elnök általánosságban nyilatkozva azt mondta lapunknak, a folyamatos ambuláns peritoneális dialízis (CAPD) az esetek jórészében nem okoz testsúlygyarapodást. A vesebetegeknek általában nagy kihívás az optimális testsúly tartása, mert sem a sovány, sem az elhízott állapot nem megfelelő. Lehetne ugyan váltani a nem a hasüregi hemodialízisre (HD), de miután szerinte nem feltétlenül hozna eredmény, ezt nem ajánlaná. A Veseelégtelenséggel élni című kötet részletes, közte táplálkozási kapaszkodót ad minden betegnek az egészséges életmódhoz, és testtömegindex (BMI) kiszámításához. A testsúlyt a magasság négyzetével elosztva 30 alatti számot kell kapnunk, de a hastérfogat is mérvadó: férfiaknál legfeljebb 94, nőknél 80 centiméter lehet a legtöbb.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vesetranszplantációs várólistáján 1121 személy szerepel anonim egyedi azonosítóval, mintegy negyedrészben nem transzplantálható állapotúként feltüntetve. Ez évben eddig 104 veseátültetés történt, elhunyt donorból 86, élőből 18 esetben. Kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést három esetben műtöttek.– A veseátültetés volna az egyetlen esélyem a teljes életre – mondta a 42 éves férfi. – A testsúlyomon egyedül a zsírleszívás segíthetne, ami rendkívül kockázatos volna ugyan, de vállalnám. A félmillió forintos költségét viszont nem tudom előteremteni. Huszonötezer forintos segélyből élek. A jogosítványomat és a munkámat az egészségi állapotom miatt elveszítettem. Csak a testvéremre számíthatok, de ő is szegényen él. Nincs pénzünk a műtétre. Az egészségbiztosítás is azt válaszolta, ezt nem támogatja az egészségkassza. A napi hatezer lépés, hát az nagyon távoli. Bár meg tudnám csinálni! De akkor alighanem egészséges volnék...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!