Közélet

2014.05.25. 17:45

Balaton 127 centi és 17 fok: bátor fürdőzőknek nem akadály

A május eleji Nyitott Balaton akció után erre a hétvégére akció nélkül is kinyitott a Balaton, most már valóban csak egy-két szuperóvatos vendéglátós tartott zárva, ők nyilván majd csak pünkösdre verik le a lakatot.

F. I.

Az előrejelzések az első nyárias hétvégével kecsegtettek, ehhez képest a szombat reggeli vihar után csak délutánra bukkant elő a nap, hiábavalónak tűntek a figyelmeztetések, miszerint „vezessünk óvatosan a hirtelen nagy melegben és nagy forgalomban”, vagy hogy „vigyázzunk, mert nagy lehet a különbség a levegő és a Balaton hőmérséklete között”.

Nos, tizenhét fokosra melegedett fel a Balaton vize, elsősorban napozóidő volt tehát attól fogva, hogy eltűntek a felhők, ekkor kezdtek bizakodni az idén először kinyitott parti büfések is, a siófoki Aranyparton azonban nem csak a jó fél napnyi rossz idő miatt bosszankodtak. Egy régi magyar film, az Égig érő fű jutott eszükbe a vendéglátósoknak, persze kis túlzással. A szabadstrandi fű valóban kissé nagyobb volt annál, mint lenni kéne ott, ahol éppen az első napozni vágyó vendégeket várják – emlegették is bőszen a vállalkozók a bérleti díjukat... Vasárnap egyébként annyival volt több szerencséjük az időjárással: csak délután kezdtek tornyosulni a viharfelhők.
Bátor fürdőzőknek persze a tizenhét fok nem akadály, s még mindig a kis vizű, ugyancsak aranyparti fövenystrand volt a legjobb a „kóstolóhoz”, igaz, éppen csak a föveny hiányzik onnan a Balaton magas vízállása miatt.



Szezonkezdetkor még soha sem volt 127 centiméter az átlagvízszint, ennek egyik következménye az, hogy a déli part legendás sekélységét kissé át kell értelmezni; a víz ellepi a partvédő köveket, mondhatni mederszélig ér (már-már feszített víztükör), de az úszni vágyóknak legalább nem kell annyit gyalogolniuk, mint eddig...

Partvédőművet bontanak a fövenyért

Az idén a partvédőművet bontják meg Balatonlellén ahhoz, hogy lídó várja a turistákat a Napfény strandon, ahogyan azt az elmúlt nyolc évben megszokhatták. A Balaton igen magas, 127 centiméteres vízállásánál ugyanis mederfeltöltéssel nem lehet homokos partszakaszt kialakítani (Siófokon is elfoglalta a Balaton a kisgyermekesek által közkedvelt aranyparti fövenystrandot), ezért folyamodtak új módszerhez. Ám ennek az engedélyeire egyelőre vár a balatonlellei önkormányzat, csak utána kezdhet neki a 300 méteres lídó kialakításához.
Fonyódon is a fövenyben látják a turistacsalogatást: a sándortelepi strandon most először 200 méter hosszú homokos partszakaszt alakítanak ki július elsejére, játszóterekkel.

Lecserélik az öreg parkolóórákat

Siófokon már nyári tarifákkal lehet parkolni és fizetősek a Balaton-parti parkolók is. E közben több olvasói jelzést kaptunk arról, hogy a városközponti automaták „össze-vissza” működnek: a pénzt elnyelik, de nem adnak jegyet vagy csak rövidebb időre a kívántál, más esetben nem adnak vissza.
Az ilyen esetek kezelésére szolgál az automatákon a hibabejelentő telefonszám – kaptuk a tájékoztatást a városházáról. A műszerészek a hibajelzésekre igyekeznek gyorsan reagálni, de a Városőrségnek is be lehet diktálni annak a járműnek a rendszámát, amelyre nem sikerült jegyet váltani. Hamarosan lecserélik a régi parkolóórákat, az első körben a városközpontban, tíz darabot. Ezzel a panaszok száma várhatóan nagy mértékben csökkenni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!