Közélet

2014.05.09. 17:25

Egy egész tórendszert megmérgezhet a trágyalé Mernyén

Halpusztulástól tart a mernyei halastó tulajdonosa. Farkas István szerint egy állattartó telepről a trágyalevet a nagyobb esőzés bemoshatja a közeli tóba, melyből az Orci-patakon keresztül a szennyezés elszivároghat a horgászok által kedvelt mernyei tórendszerbe.

Harsányi Miklós

– Zavaros a víz, büdös fekália szagot lehet érezni – mondta pénteken Farkas István. – Egyelőre nincs halpusztulás, de jó lenne elkerülni a bajt. Néhány hete csaknem két mázsa ponty és kárász veszett oda, szerintem akkor is a trágyalé idézhette elő a bajt.A mernyei tórendszer egy nevelő-, négy halas-, illetve két horgásztóból áll, ez utóbbit a helyi egyesület bérli. Farkas István szerint egy környékbeli állattartó telepről kerülhet ki a szennyezés. Kifejtette: bár többször beszélt már a gazdaság képviselőjével, ám az illető határozottan cáfolta, hogy ők idézték volna elő a problémát. Arra hivatkoztak: minden szabályt betartanak, a trágyát szippantós teherautóval szállítják el.

– Mi viszont a következményekkel szembesülünk – hangsúlyozta. – Több halpusztulás volt az utóbbi időben, hiába védekeztünk, nem tudtuk elkerülni a bajt.
Farkas István péntek délelőtt a horgászegyesület vezetőjét várta, s a megyei kormányhivatal illetékes szervezetéhez kívánt fordulni. Reméli, hogy a hivatalos vizsgálat kideríti a gond pontos okát és segít megelőzni az újabb halpusztulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!