Közélet

2014.05.30. 12:14

Egy házaspár pénzéből újult meg a ritka szószékorgona

Hazánk egyetlen szószékorgonája visszakerült megszokott helyére, a torvaji evangélikus templomba.

Gamos A.

A hangszer teljes restaurálásához a településről származó Schäffer házaspár 4,7 millió forinttal járult hozzá, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház másfél milliót adott. – Schäffer Árpád és felesége többször is megjelent az istentiszteleteken, és felfigyelt arra, hogy a templomi orgona hallgat és harmónium kíséri az éneklést.  Ők szorgalmazták a felújítását – tájékoztatott Arató Lóránd lelkész-jelölt.

A hangszer építőjére, illetve építésének pontos idejére a munkálatok során sem derült fény. A technikai megoldásokból azonban arra következtethetünk, hogy az 1750-es évek környékén készült. Hátuljátszós, és a korabeli dél-német orgonákra jellemző rövid mély oktávos billentyűzete van. Minden eredeti sípját helyreállították, s rekonstruálták az idők folyamán átépített regisztermechanikát is. 

A tavasszal még félkész állapotában az érdeklődők megtekinthették a Művészetek Palotájában, később áthelyezték a Deák téri evangélikus templomba:  itt április 21-én szólt először, és azóta már több koncerten is. A Zeneakadémia orgonaszakos tanárait olyannyira elbűvölte ez az egyedülálló barokk hangszer, hogy beleépítették a hallgatók tananyagába. Az elmúlt hétvégén még vizsgáztak rajta, vasárnap pedig már a torvaji istenházában csendül fel a hangja Szabó Balázs orgonaművész játéka nyomán. 

Címkék#Torvaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!