Közélet

2014.05.25. 08:05

Eltévedt minisztériumi delegáció: kerülő úton a radarokhoz

A jutai radarszázad és a honvédségi alakulatnak helyet adó település élete sok szállal összefonódott. Lóki György őrnagy hét éve parancsnok Jután, még sorkatonaként kezdte 1992-ben.

K. G.

– Szinte minden posztot betöltöttem: voltam radarüzemeltető mérnök, logisztikus, kiképző, személyügyi csoportparancsnok – idézi fel a múltat. – Ebből adódóan elég jó rálátásom van a rendszer működésére. A jutai Magyarország legidősebb radartechnikai alakulata. Az ''50-es években kezdődött a kiépítése, 1961 óta üzemel. Érdekesség, hogy az akkori légi felderítésnek megfelelően szétszórtan helyezkedtek el az épületek, mert egy majorságnak álcázták. Ez egyedülálló a maga nemében. Úgy jegyzik, hogy jutai radarszázad, de Juta felől nem közelíthető meg, csak Kaposújlakról, de Juta közigazgatási területén fekszik. A ''60-as, ''70-es években nem okozott gondot a kiskatonáknak, hogy megforduljanak egy kis italért a jutai pincék környékén. Ebből nőtt ki egy olyan kapcsolat a községgel, hogy 2002-ben emlékoszlopot avattunk a faluban Bay Zoltán professzornak, ő mérte meg a Föld-Hold távolságot, ezzel megteremtette a radarosok fegyvernemi napját is.

A parancsnok hozzátette: a NATO csatlakozás után a jutai radarszázad speciális alakulattá vált.
– Mára nagy átalakuláson mentünk keresztül – tette hozzá. – Régen a katonák a légi helyzetképeket egy plexi táblára rajzolták fordított írással, aztán számítógépes informatikai alapokra helyeződött az adatbevitel. A radarok felderítési távolsága a több száz kilométert is meghaladja, ebből adódóan a jutai radarszázadnak az egész Dél-Nyugat Magyarország a légtér ellenőrzési területe. Kiemelt szerepünk volt a boszniai háború idején, amikor a taszári vadászrepülő ezredet irányítottuk. Nemcsak katonai, hanem civil gépekre is kiterjed az ellenőrzés, naponta 2000-2500 légi jármű helyét határozzuk meg.– Miután a posta és a kocsma praktikusan egy épületben volt, a kiskatonák rendszeresen be is tértek eltávozáson. Végül „hozzájutottunk ” néhány nagyon kedves úriemberhez, akik benősültek a faluba – mondta Hivatal Nándorné polgármester. – Valamikor az itt szolgáló honvédek gyalog, a mezőn keresztül jártak be a községbe. Ma is gondot okoz, hogy azóta sem megközelíthető Juta felől a század. Ebből számos mókás helyzet kerekedett már. Legutóbb néhány éve egy minisztériumi küldöttséget kellett felvilágosítanunk, hogy csak Kaposújlak felől tudnak odamenni. De az út hiánya nem akadályozza az együttműködést, együtt koszorúzunk, meghívjuk a katonákat a falu ünnepeire is, bár érezhető, hogy a technika fejlődésével a század létszáma kisebb lett.– A technika fejlődése viszont elősegítette az egyetértést, mert régen bizony előfordultak a helyiek számára bosszantó esetek, amikor a lakásokban gyengén működtek az égők és a tévék elhalványultak – emlékezik Lóki Ferenc. – Sokáig a település áramellátásáról működött ugyanis két nagy hatótávolságú felderítő radar, amik csak a ''90-es években kaptak trafót, ezután megszűntek az áramellátási problémák.
– Lehetséges, hogy ezeknek a zúgását hallottuk? – kérdezte a polgármester asszony. – Aki elég érzékeny volt rá, az a csendben is hallotta a folyamatos, mély, morgó hangot.
– Hogyne. Itt voltak két dombon felállítva, de azóta ezeket a radarokat kivonták, a maiak meg nem ilyen nagy teljesítményűek, kisebb az energiafelhasználásuk, már nem zavarják a falu csendjét – felelte a parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!