Közélet

2014.05.22. 07:00

Kilencezer helyett 3500: továbbtart az onlinekassza-saga

Több gyártó és az értékesítő hibájából csúszik az onlinekassza bevezetése, Somogyban 9000 helyett eddig közel 3500 vállalkozásnál működik a rendszer – hangzott el a Kisosz kaposvári fórumán.

Harsányi Miklós

Kertész Rezső megyei elnök sajtótájékoztatóján kifejtette: több mikro- és kisvállalkozó felrótta, hogy mások késlekedése miatt nem tudtak időben átállni az onlinekassza alkalmazására, s ezért nem tudják igénybe venni az 50 ezer forintos állami támogatást.
– Már több javaslatot tettünk korábban, hogy mérsékeljék a vállalkozások terheit – folytatta. – Így például a havonta fizetendő havi nettó 1500 forintos adatforgalmi díjat csak akkor kelljen fizetni, amikor a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszik a vállalkozások. Ez különösen a balatoni cégeknél lényeges, hiszen ezek zöme nagyjából három hónapig működik, miközben a szolgáltatás díj egész évre szól. Számos kereskedőnek az is könnyebbséget jelentene, ha az onlinekasszákat bizonyos esetekben bérelni lehetne.

Kérdésünkre Kertész Rezső elmondta: a Balaton-parti nyári idegenforgalmi szezonban továbbra is meghatározó lesz a hétvégi turizmus. Főként péntektől vasárnapig számíthatnak erősebb forgalomra a vendéglátósok, kereskedők, a főszezon az elmúlt évekhez hasonlóan július 15-től augusztus közepéig tart.
Erősen időjárásfüggő a vendéglátás, sok vállalkozó – a tavaszi stagnáló üzletmenet kapcsán – annak is örülne, ha a tavalyi forgalmat megismételhetnék.
– Kiemelten fontos a hazai vendégkör – mondta. – A SZÉP-kártya komoly forgalmi tényező, melyből jelentős forgalmat várnak az elfogadóhelyeken.Kaposváron átadták a Kisosz emlékplaketteket. Ezt Kanizsai Ágnes balatonfenyvesi, később hévízi telephelyű kereskedőn kívül Szendrey Sándorné siófoki étterem tulajdonos kapta, elismerésben részesült Papp József és Papp Zoltán kaposvári vendéglátós, illetve Borsi András siófok vendéglőtulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!