Közélet

2014.05.02. 07:50

Másfél milliárdból javul tíz település ivóvize

A szerződés-aláírással megkezdődött a települések 1,5 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósuló ivóvízminőség-javító beruházása.

Jeki G.

Barcs, Babócsa, Bolhó, Somogyaracs, Komlósd, Péterhida, Drávagárdony, Drávatamási, Kastélyosdombó és Rinyaszentkirály. Ezeknek a településeknek az ivóvíz minősége nem felel meg jelenleg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. Az ünnepélyes szerződés-aláírással megkezdődött a települések 1,5 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósuló ivóvízminőség-javító beruházása.

– Hosszú és göröngyös volt az út addig, hogy ezt a szerződést itt ma aláírhassuk – mondta Karvalics Ottó barcsi polgármester. – Az előkészítési szakasz 2 évről 3 évre tolódott ki, és az akkori műszaki megoldáshoz képest új vízbázisra, parti szűrésű kutakra tértünk át, a Drávából vett első minták is jó minőségre utalnak.
Karvalics Ottó hozzátette: bízik benne, hogy elméletileg holnaptól kezdve indulhat az első kapavágás, és amikor 2015-ben lejár az uniós határidő, pénzügyileg is el tudnak számolni a projekttel.



Az építési munkákat az ISZBBT Barcs 2013 Konzorcium végzi.
– A pályázatírás során egyeztettünk egy ütemtervet, ami azt mutatja, hogy elég lesz a rendelkezésünkre álló idő – nyilatkozta Kovács Tamás, a konzorciumot vezető Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója. – A kivitelezés három nagy részből áll, ezek egymással párhuzamosan végezhetőek: kútfúrás, vezeték rekonstrukció, tisztító technológia.
A munka augusztus-szeptemberben kezdődik, ekkor várhatóan majd párhuzamosan, teljes pályán kell dolgozni. A vezérigazgató szerint ez a településeket viszonylag kevésbé érintheti, ott csupán tisztító technológiát építenek be, viszont Barcson útlezárásokra is fel kell készülni. A tényleges munkákat december végére be kell fejezni.
A beruházásnak köszönhetően több mint 16 ezer lakos egészséges vízzel való ellátása oldódik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!