Közélet

2014.05.14. 18:16

Norvég pénz fial Somogyban

Somogyban nyolc programot támogatott az elmúlt évtizedben az a norvég civil alap, amelynek a forráselosztóit az elmúlt időszakban éles támadások érték kormányzati oldalról.

Balassa T.

Amint a nyolc pályázat, úgy a mindösszesen nagyjából húszmilliós támogatási érték sem tűnik soknak, a kedvezményezettek azonban mind példaértékű programokat valósítottak meg. Az alapot ismerő szakértőnk szerint nem könnyű nyerni, tucatötleteket nem, csak eredeti célokat támogatnak. Legutóbb ősszel az 1029 elképzelés tizede nyert. Megnéztük, mivel gazdagította Norvégia – és kevesen tudják, Izland és Liechtenstein – Somogyot, és vajon miért szúrja az állam szemét a civilek természetesen külön utas világa.

A Norvég Alapról az elmúlt tíz évben sem lehetett annyit hallani, mint az elmúlt tíz napban. Aminek a pályáztatását az állam végzi, szervezeti változások miatt felfüggesztették a kifizetéseit. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kérte ezután Norvégiától, függessze föl a Norvég Civil Támogatási Alapot is, mert a pénz elosztását végző konzorcium függetlensége és szakmai működése megkérdőjelezhető. Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárként korábban még messzebb ment: sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke szerinte, hogy „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért ezt az államra bíznák. A konzorcium ugyanilyen élesen visszautasította a vádakat.

Az EGT (ez a három ország alapja, 97 százalékban norvég forrással) és a Norvég Alap a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a kétoldalú kapcsolatok erősítésére hivatott, a 2009-2014-es ciklusra 40 milliárdos forrással. A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tizenkét tagállam, köztük hazánk, az EGT Alap ezeken kívül görög, spanyol és portugál pályázatokat is támogat. Összesen tizen programterületük van az energiahatékonyságtól a civil szervezetek támogatásáig. A civil támogatási alapot az Ökotárs Alapítvány konzorciumra kezeli negyedmagával, közte az Autonómia Alapítvánnyal. Nun András igazgató elmondta: rossz üzenet volna, ha a norvég állam által a forráshiányos magyar civil szektornak szánt pénzek elakadnának, erre ő egyébként nem lát reális esélyt, amint rossz üzenet volt már a pénzosztó konzorcium elleni bírálat is. Befolyást legfeljebb a következő, 2016 utáni időszakra próbálhat szerezni az állam, de ez még nagyon távoli. Az alap egyébként évente nagyjából 1,2 milliárdos támogatást oszt.

A mostani ciklusban és az előzőben is négy-négy somogyi szervezet pályázata kapott zöld utat. A napokban a norvég nagykövet, Tove Skarstein részvételével Kaposmérőben adták át a Hangya-Banda Ifjúsági Egyesület nyolcezer eurós, több elemű projektrészeként a Zselic kincse bemutatótermet. Udvaros Renátáék nemcsak a fiatalok ismeretterjesztése, kulturális hagyományőrzése, hanem a tájegység 28 kézműves alkotója bevonásával a helyi gazdaságélénkítés céljait is megfogalmazták, szociális szövetkezettel és mintabolttal.

A Somogyvámosért Egyesület Zöldülő falu című 3645 eurós programja éppen május 16-án ér véget. A fenntartható ökufalu mintaprojektjét indították el, hitvallásuk szerint a fejlődés nem választható le a környezeti kérdésektől. A helyi ökoturisztikai vállalkozási kedvét is élénkíteni kívánták, sikerrel.
– Az alap révén három szociális szövetkezet indult el a megvalósítás felé, az egyik 15 milliós pályázatot nyert falusi vendégház létrehozására – mondta Priksz Gábor projektfelelős. – Egy másik projektet a Krisna-völgy tudására is építettük, natúrkozmetikum gyártását tervezzük.

A visnyeszéplaki Édenkert Egyesület működtetése maga is lehetne pályázat tárgya, az ökoszemlélet Bariska Gáboréknál a mindennapok része. A fenntartható falu és helyi megélhetés jegyében fonóházat építenek és működtetnek egy évig, három alkotótáborral. A hedrehelyi Gyertek Velünk Egyesület a roma lakosság környezeti és kulturális értékteremtését tűzte ki célul.



A korábbi időszakban a szennai Lázi-Dombi Kulturális Egyesület 9410 euróból a helyiekkel és odalátogatókkal ismertette meg a hagyományos falusi kultúrkörhöz, gazdasági évkörhöz kapcsolódó közösségi eseményeket. A jutai Szív és Kéz Sajátos Nevelési Igényű Gyermekekért Alapítvány tízezer eurót nyert az autistákkal foglalkozó Eső-ernyő hálózat fejlesztésére. A Napkerék Egyesület 15 ezer 680 euróval támogathatta a roma gyerekek kulturális hagyományőrzését, Bogdán Imre elnök szerint emlékezetes élményekkel gazdagítva a fiatalokat cigány identitásuk sokszínű gyökereinek a feltárásban. A Drávavölgyi Cigány Fiatalok Szövetsége 12 ezer 565 eurót nyert akkoriban a lakócsai óvodások felzárkóztatására, a 32 gyermek, háromnegyede halmozottan hátrányos helyzetű, a térségben utazott, jeles napok ismeretanyagát vette magához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!