Közélet

2014.05.02. 15:43

Nyitott Balaton: ne mondja senki, hogy zárva a magyar tenger

Szerte a Balaton-parton programok sorával készültek azok a balatoni vendégvárók, akik komolyan vették: minden korábbinál előbb kinyitnak.

F. I.

Benépesült a Balaton-part a hosszú hétvégére, elindult a jövő vasárnapig tartó Nyitott Balaton akció, ennek része a Balaton Boat hajózási kiállítás is; Balatonlellén az idén több mint húsz hajót a vízen is kipróbálhatnak az érdeklődők. Pénteken nyitották meg a hajósbörzét negyven kiállító cég bemutatójával, közte a környezettudatosság terjedése miatt egyre népszerűbb elektromos hajókkal.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több mint húsz hajót a vízen is kipróbálhatnak
[/caption]
Különlegességként a polinéz proa-vitorlások építését is megtekinthetik az érdeklődők, kötözött-ragasztott falemezes technológiával két-három hétvége alatt elkészíthető egy ilyen, ráadásul egy használt szörfdeszka árából. A versenyproa mellett egy családiasabb túraváltozat építése is megfigyelhető, az első balatoni proák egyébként a tervek szerint a nyáron újfajta strandversenyeken mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az ősi hagyományokat megújító proa amúgy bármilyen vitorlázattal, akár irányváltós bambusz rudazattal is felszerelhető.Szerte a Balaton-parton e közben már csütörtökön és pénteken programok sorával készültek azok a balatoni vendégvárók, akik komolyan vették: minden korábbinál előbb kinyitnak. Az idén nem mondhatja a májusi turista, hogy zárva találta a Balatont...

Három település összefogása

Balatonmáriafürdő, Balatongyörök és Szigliget fogott össze, hogy meghosszabbítsa a szezont. A három település a Balatoni Hajózási Zrt. partnerségével tavaly írta alá azt a négyoldalú megállapodást, miszerint megfinanszírozza a májusi, illetve a szeptemberi hónap hétvégenként közlekedő járatainak költségeit. A Szembe szomszédolás elnevezésű nyitáson az elmúlt évben Balatonmáriafürdő fogadta Szigligetről, Balatongyörökről az első menetrendszerinti hajóval érkező vendégeket, az idén Balatongyörök volt a házigazda. Galácz György balatonmáriafürdői polgármester felidézte három település azon szándékát, amivel a főszezonon kívül szeretné meghosszabbítani a balatoni idényt.
– Tavaly nagyon jó volt a visszhangja a korai hajóindításnak – folytatta a polgármester. – Emellett hangsúlyt fektettünk a kerékpáros turizmus erősítésére is, mivel a hajójáratok kerékpárokat is szállítanak. Balatonmáriafürdő pedig idén elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton, ennek megfelelően alakítjuk tovább a település infrastruktúráját.

A balatonmáriafürdői kikötőből kifutó hajó ünnepi indítását a Balaton M&K Fúvós Együttes kísérte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!