Közélet

2014.05.28. 11:46

Semjén a stégen: megfizethető természetet!

Sétány, stégrendszer, kilátó épült a Baláta-tóhoz; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel az új létesítményeket.

Györke József

Semjén Zsolt arról beszélt a Baláta-tónál: lassan vége az erdők, természeti kincseink zárt világának. A jogi szabályozókkal is azt szeretnék elérni, hogy minél több ember beléphessen ide és megismerhesse hazánk természeti kincseit, állatvilágát. – Akkor tudunk otthon lenni hazánkban, ha el is tudunk oda jutni megfizethető módon.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Semjén Zsolt a Baláta-tónál
[/caption]

Marián Miklósról, Somogy természeti kincseinek kutatójáról és feltárójáról nevezték el Kaszóban az új sétányt. Galamb Gábor a KASZÓ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a KASZÓ Zrt. az alaptevékenységéből származó nyereségét a közjóléti fejlesztésekre fordítja. Így jöhetett létre ez a sétány a „Baláta-stégrendszerrel”, mely által az ide látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek Kaszó természeti értékeibe. Ezért harcolt már hatvan évvel ezelőtt Marián Miklós is, akinek munkáját Európa szerte elismerték, s munkásságának is köszönhetően nyilvánították védetté a természeti eredetű Baláta-tavat és környékét.



Azóta a láp, valamint az azt körülvevő erdők bekerültek a magyarországi erdő-rezervátumok sorába, s a terület fokozottan védett területté vált, s most végre méltó emléket állíthattak Marián Miklós munkásságának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!