Közélet

2014.05.23. 16:13

Tisztelet az egykori hősöknek

Több mint félezer hadisírt újított föl az elmúlt két évben a Mártírok és Hősök Közalapítvány összesen négymilliós pályázati forrásból.

Márkus Kata

A felújított sírokat pénteken délután adták át a Hősök temetőjében, ahol Giber Vilmos, a kuratórium elnöke külön örömét fejezte ki, hogy az átadásra diákok is érkeztek, hiszen szerinte csak így biztosítható a folytonosság a hősök emlékének megőrzésében.

1912-ben kezdődött a temető katonatörténete, a balkáni háború idején a tartalék hadikórházban gyógykezelt sebesült török katonák közül kettőt temettek ide. Majd különböző nemzetiségű hadifoglyok nyughelye lett a később Hősök temetőjének keresztelt temető, melynek avatására még 2002-ben, a hősök napján került sor. A Somogy Temetkezési Kft. aztán 2004-ben 57 magyar katona maradványait exhumálta, és temette újra a Hősök temetőjében.



Az elmúlt években a 64. Boconádi logisztikai ezred, valamint a Somogy Temetkezési Kft. dolgozói folyamatosan tartották karban a temetőt, és újították föl a sírokat. Majd a közalapítvány sikeres pályázatának köszönhetően 2013-ban 258, 2014-ben pedig 261 sírt újítottak föl, s ha kellett, cseréltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!