Közélet

2014.05.15. 18:02

Yvette lecsapott: az utcákon hullámzott a Balaton

Vízben az aranyparti utcák, nyaralók is – ez a csütörtöki balatoni vihar kuriózuma, hiszen Siófok eddig nem tartozott a Balaton kiöntésétől veszélyeztetett települések közé, de 128 centiméteres vízállásnál már a „fővárost” sem kímélték a háborgó magyar tenger hullámai. Megjelentek a katasztrófa-turisták, szlovákok például, akik ilyet még nem láttak (de persze régi siófokiak se...), két magyar autó meg egymásba ment, talán túlságosan rácsodálkoztak, hogy az utcán hullámzott a Balaton...

Fónai Imre, Harsányi Miklós

Víz alatt a déli part – így lehetne összefoglalni a csütörtöki látványt. Gyakorlatilag minden tóparti településen kilépett a medréből a Balaton a szerda délután óta fújó viharos szél következtében. Egy métert meghaladó hullámok áztatták, áztatják a partot. Homokzsák-töltés, nyúlgátépítés – Zamárdiban is, Siófokon is szorgoskodó önkormányzati dolgozókat lehetett látni.– Ha erős szél, akkor védekezés – úgy látszik, hozzá kell szoknunk, ilyen magas vízállásnál a település mélyebben fekvő területeit elönti a víz, mert sem a partvédőmű, sem a csapadékvíz-elvezető nem ekkora vízszintre készült – állapította meg Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Nem tudjuk magakadályozni, hogy a magántelkekről a közterületre folyjon a víz, a homokzsákokkal csínján kell bánni, mert ezek éppen hogy a víz visszahúzódását akadályozhatják meg. Magas balatoni vízállásnál amúgy is magas a talajvíz is, a vízelvezetők egyébként is tele voltak, erre jött még ez a vihar.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fonyódon is kiöntött a Balaton
[/caption]
Balaton utca Balatonfenyvesen, Duna utca Fonyódligeten – nevéhez méltó módón hömpölygött a kocsitengelyig érő víz mindkét utcában. Fenyvesen természetesen a strandi büféket is körülölelte a Balaton, nem csak a part közeli nyaralókat, de ezen a településen ezt már megszokhatták, a Csalogány, vagy a központi strandon ezúttal is legfeljebb csak vízilabdázni lehetne, de persze csütörtökön ehhez senkinek nem volt kedve. Fonyódon mérték a legnagyobb széllökéseket (115 kilométereseket), itt volt a legkritikusabb a helyzet egész nap (a fonyódligeti Árpád partot elöntötte a víz, ezért a partszakaszt lezárták a forgalom elől), nem véletlen, hogy itt tartott sajtótájékoztatót Bakondi György, a katasztrófa-védelem országos parancsnoka.

Dőlnek a fák, mint a dominó – jegyezte meg egy szakember, amikor éppen Balatonföldváron dőlt fa a vasúti sínekre (Szántódon egy gépkocsira), de már amúgy sem jártak a vonatok reggel óta. Egy idős hölgy, akinek kicsiny portája éppen megúszta az elöntést Zamárdiban, arról beszélt: nem kell ezen csodálkozni, ez a fagyosszentek ideje, egyikük, Zsófia hozta nekünk ezt a ciklont, és Orbán még vissza van 25-én...

--------------------------------------

Viharos helyzetkép(ek) Siófokról és Zamárdiból

--------------------------------------

Miközben a siófoki idősotthon apartmanlakásainak tetőzetét is megbontotta a szél, a meteorológiai szolgálat arról tájékoztatta a siófoki városházát: a csütörtök estig fennmaradó viharos szél mellett péntek reggelig területi átlagban 20-30 milliméter csapadék is hullhat. Az erős szél és a csapadék együttesen kimosódást okozhat a talajnál és a partfalakban. Péntek estig a ciklonban felhalmozódott nedvesség még további csapadékot okoz. A szél azonban pénteken már fokozatosan mérséklődik.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Siófok sem kímélte Yvette
[/caption]
A siófoki zsilipnél e közben tovább növelték a vízeresztést intenzitását, 26 köbméternyi víz távozik másodpercenként a nyitott zsilipkapun, de az átlagvízszint ettől még csütörtökön se csökkent 128 centiméter alá. Jártunkban-keltünkben összegyűjtöttünk néhány, sokakat érdeklő kérdést a Balaton partján, a csütörtöki vihar kapcsán: továbbra is jó döntésnek tartják-e az illetékesek, hogy ilyen magasan tartják a vízállást? Ilyen magas vízszintnél a „szokásos” nyári viharok esetén is várható, hogy kilép a medréből a tó és elönti a strandokat, s mire onnan visszahúzódik a víz, nem mennek haza a turisták? Minden déli parti önkormányzatnak lesz valamilyen mértékű kára a vihar elvonulása után, a központi döntéssel magasan tartott vízszint „mellé” társul-e majd központi segítség is anyagiak formájában?

Kármegelőzés a szemesi kikötőben

A balatonszemesi kikötőben az úszó pontonokat mozdította el a szél, az ezeken a helyeken kikötött vitorlásokat máshová kötötték át, kármegelőzés céljából – tájékoztatott Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: minden kikötőben figyelőszolgálat van, több helyütt a zrt. munkatársai erősítették meg a kikötött vitorlások kötélzetét. A balatoni kompra már szerdán sem engedték föl a buszokat, csütörtökön pedig már (a személyhajókhoz hasonlóan) el sem indították a járatokat. Pénteken a szélerősség függvényében döntenek a kompközlekedés újraindításáról.

Viharos gyorsasággal kértek segítséget

Csütörtök délutánig több mint 200 jelzés érkezett a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítási központjába a vihar kezdete óta: a legtöbb bejelentést a Balaton és Kaposvár térségéből kapták. Főként műszaki mentésekhez riasztották a megye tűzoltóit.
– A viharos erejű szél miatt összesen 202 alkalommal riasztották a tűzoltó egységeket az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához – összegzett Török Sándor tűzoltó főhadnagy, hivatalvezető. – Kilenc esetben vasúti sínekre dől fát távolítottak el a tűzoltók, 21 épületben és két személyautóban keletkezett kár a viharban.

A kaposvári Cseri úton egy nyárfa kidöntött egy villanyoszlopot, a Németh István fasorban egy fa törzse kettérepedt. A letört fát az épület sarka tartotta, a kaposvári tűzoltók speciális módszerrel rögzítették a fát, majd motoros láncfűrésszel eltávolítják. A Balatonnál továbbra is hat településen zajlott védekezés: Siófok, Zamárdi, Balatonlelle, Balatonboglár és Fonyódon kívül Balatonfenyvesen. A tónál a civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány 157 fővel vett részt a védekezésben. A kora délutáni órákig több mint 6000 homokzsákot építettek be az egységek az ideiglenes védművekbe és további 20 ezer homokzsákot deponáltak a kritikus helyszínekre.

A vonatok sem jártnak a Balaton déli oldalán, mert a vihar több helyen fákat döntött a sínekre, illetve leszaggatta a felsővezetéket. Kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket Balatonboglárnál, továbbá zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy és Keszthely között. Ezek miatt a dél-balatoni vonalon szünetelt a vasúti közlekedés, a vonatok az állomásokon várakoztak. Székesfehérvártól Nagykanizsáig vonatpótló autóbuszokkal utazhattak. Ellenirányban Nagykanizsa és Székesfehérvár között vonatpótló autóbuszok közlekedtek.

A délutáni órákban szünetelt még a vasúti közlekedés kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között. Egyelőre az utasoknak várakozniuk kellett ezeken az állomásokon. A megyénket érintő vasútvonalakon késésekkel kellett számolni.
A MÁV kommunikációs igazgatósága közölte: csütörtökön délelőtt Darány és Szigetvár között is közlekedhettek már a vonatok, ott kora reggel egy fa rádőlt a sínekre, a katasztrófavédelem szakemberei hét óra előtt pár perccel eltávolították a kidőlt fát, a Barcsról Pécsre tartó vonat a kényszerű várakozás után háromnegyedórás késéssel folytatta útját.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több mint 200-szor vonultak a tűzoltók
[/caption]
A kaposvári Pécsi utcában egy motorosra dőlt rá egy fa. A helyi tűzoltók vonultak, kiérkezésük előtt a mentőszolgálat munkatársai megkezdték a sérült ellátását. Az egységek kiszabadították a motorost a fa alól, s megszüntették a forgalmi akadályt. Szakemberek hangsúlyozták: a viharos időben a szokásosnál is nagyobb óvatosságra volt szükség az utakon: a somogyi betegszállítók hajnal óta dolgoztak. Újabb és újabb járművekkel vitték kezelésre a betegeket.

– Különösen a Balaton-part térségében erős oldal széllökésekre panaszkodtak a gépkocsivezető kollégák – mondta Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő Kht. ügyvezető igazgatója. – Tapasztalt, jól felkészült munkatársak dolgoznak nálunk, akik az időjárási körülményekhez igazodó stílusban vezetnek. Nem történt baj, ám indokolt a fokozott figyelem. Hajnali háromkor indultunk, Nagykanizsára, Kaposvárra és Siófokra 32 embert vittek művesekezelésre.

Kadarkúton megbontotta a szél a speciális iskola tetőszerkezetét, a diákokat kimentették az oktatási intézményből, s egy közeli középiskolában helyezték el ideiglenesen őket. A helyszínre kadarkúti önkormányzati tűzoltók vonultak, közölte Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Somogyban jelenleg öt vonalon van üzemzavar, az E.ON munkatársai helyszíni bejárásokat tartanak.
– Az időjárási előrejelzések alapján megerősített készenlétet rendeltünk el, illetve jelentős külső szakember és munkagép kapacitás is rendelkezésünkre áll, felkészültünk a viharos időjárásra – tájékoztatta csütörtök délután szerkesztőségünket Varga Ivett, az E.ON szóvivője. – A hibahelyek behatárolásához központunkból azonnal kapcsolásokat végezünk távműködtetésű berendezéseinkkel, így perceken belül jelentősen csökkenteni tudjuk az üzemzavarban érintett ügyfeleink számát. Azokat a hibahelyeket, melyeket a fenti módon nem tudtunk pontosan behatárolni, kollégáink helyszíni bejárással keresték meg, ami a körülményektől (többek közt erdős terület, felázott talaj) függően időigényes feladat. Különösen a farádőlés miatti vezetékszakadások, a fák eltávolításának munkaigénye miatt egy-egy hibahelyen több órás javítási munkával kell számolni.
Szerda délután fél kettő után tapasztalták az első farádőlés okozta károkat. Jelenleg összesen öt vonalon van üzemzavar Somogyban, ezek közül három a reggeli órákban kezdődött, kettő a déli órákban. A folyamatban lévő üzemzavarok jelenleg 9301 felhasználót érintenek. – A jellemző hibák szinte kivétel nélkül farádőlések (szabadvezetékek biztonsági övezetén kívülről a vezetékekre dőlő fák miatti vezetékszakadások), faág ráesések miatti zárlatok ill. vezetékszakadások – tette hozzá. – Az E.ON szolgáltatási területén a legnagyobb károkat Somogy megyében okozta a májusban szokatlan időjárás. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!