Közélet

2014.05.19. 18:15

Yvette után: vihar ekkora kárt még nem okozott, fotók

Tízmilliós nagyságrendű a kár, egyetlen vihar után ekkora még soha sem volt – jelezte hétfőn Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, amikor még csak megkezdték az Yvette ciklon okozta károk felmérését. Pedig – tette hozzá a legmélyebben fekvő déli parti település vezetője – átéltek már néhány szélvihart, amikor hasonló módon elöntötte a Balaton a strandjaikat.

Fónai Imre

Hétfőn még csak megkezdték a károk dokumentálását, amire ahhoz van szükség, hogy később bármiféle támogatást igényelhessen az önkormányzat. – Sokáig nincs időnk tépelődni, a héten már nyáriasra fordul az idő, elméletileg hétvégente már turistákat várnánk, de a mostani víkendre még nem leszünk erre felkészültek, ráadásul az utolsó fagyosszent, Orbán éppen ekkor lesz, márpedig az még okozhat meglepetéseket – bocsátotta előre a fenyvesi polgármester, aki hétfőn egyeztetett a Balaton Fejlesztési Tanács elnökével is, azt tudakolva: milyen központi segítségre számíthatnak, van-e arra kormányzati szándék, hogy pályázattal, vagy anélkül, de anyagi támogatást lehessen kérni a károk mielőbbi helyreállítása érdekében.

Rosszabb a helyzet, mint amire előzetesen számítottam – összegezte a látottakat Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, miután végigjárta a település nyolc kilométernyi Balaton-partját. Yvette alaposan helyben hagyta Fenyves partmenti területeit; 100 kilométert meghaladó szél persze már máskor is előfordult, de még egyszer sem párosult ilyen magas, 128 centiméteres vízállással. – Számos terület van még víz alatt, térdig sárban jártuk végig a partot. A sétányunk gyakorlatilag tönkre ment több mint egy kilométer hosszan a nagystrandnál a szélnek és víznek köszönhetően, azt újjá kell építenünk – részletezte a polgármester. – A partvédőmű megrongálódott, a padokat víz veszi körül, fákat kell még eltávolítanunk. Szervezzük a rendrakást, helyi civil szervezetek is segítséget ajánlottak, valamint az iskola. Nagy szükség lesz minden szorgos kézre, hiszen  közel már a szezon, jó volna mielőbb eltüntetni a vihar nyomait.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Yvette végigsöpört a Balaton-parton
[/caption]
Az egyelőre bizonytalan központi segítséggel kapcsolatban Lombár Gábor megjegyezte: – Balatonfenyves vismaior-támogatásban például még sohasem részesült, rendre arra hivatkozva utasították el a kérelmünket, hogy rendelkezünk tartalékkal a költségvetésben, azaz nem vagyunk rá jogosultak...
Elkezdődött a károk felmérése, dokumentálása és a helyreállítási munkák megrendelése – tájékoztatott hétfőn a siófoki városháza. A védekezést előre, időben bejelentette az önkormányzat azért, hogy vismaior támogatásra jogosult legyen. A Pünkösdi Szezonnyitóig rend lesz a városban és a parton is – áll a közleményben.

Zamárdiban súlyos károk nincsenek, a víz visszahúzódott azokból az utcákból, melyeket elárasztott csütörtökön a Balaton. Csákovics Gyula polgármester azt mondta: még mindig jobb hogy most jött ez a vihar, amikor még van idő rendet tenni a szezon beköszönte előtt. A nyár kellős közepén, „telt” strandokkal, esetleg egy tömegrendezvény idején sokkal kellemetlenebb lehetett volna. Persze, azt nem lehet garantálni, hogy a szezon során ne forduljon elő hasonló helyzet – talán a „történelem során” először, hiszen ha jelentősen nem csökken addigra sem a Balaton magas vízállása (ami csak tartós szárazság esetén lehetséges), akkor akár a nyári viharok következtében is kiléphet a medréből a Balaton, elöntve strandterületeket. – Egy kicsiny parkunkat eltüntetett a víz és a szél – tette hozzá a zamárdi városvezető. – Rengeteg faágat, derékba tört, vagy veszélyes fát kellett eltávolítanunk már hétfőn is, azaz lesz dolgunk a következő napokban, de a szezonfelkészülést ez nem hátráltatja, néhány nap és nyoma se lesz a viharnak.

Lassú apadás: már „csak” 127 centi

Hétfőn 127 centiméter volt a Balaton átlagos vízszintje, azaz egyetlen egységgel csökkent a múlt hét óta. Akkor növelték a vízeresztés intenzitását a siófoki Sió-zsilipen, melyet május 4-én, 129 centiméteres rekord vízállásnál nyitottak ki. Ami az Yvette névre keresztelt ciklont illeti: az adatok alapján Somogy a legtöbb kárt szenvedett megyék közé került, a Balaton nyugati medencéjében 120 kilométeres széllökést is mértek. Országosan több száz millió forintra tehető kár keletkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!