Közélet

2014.06.01. 10:37

A kis falu maga is csoda - Gyugyra mentünk búcsúra

Gyugyra mentünk szombaton, búcsúra, mert 2000-ben fölélesztették a kicsiny faluban a búcsúk évszázados hagyományát. S mint régen, most is jöttek zarándokok: Balatonboglárról, Balatonlelléről és persze a szomszédos Lengyeltótiból.

Fónai Imre

A II. János Pál dombon álló Árpád-kori templomig a Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye huszonegy stációja mentén haladt a körmenet, majd a templom tövében Jelenka György gyugyi polgármester a templomos lovagrend tagjai, a zarándokok és sokan mások mellett a helyi közmunkásokat is köszöntötte, akik sokat tettek azért, hogy a gyugyi búcsú napjára rendezett legyen a kisközség.
Móring József Attila országgyűlési képviselő üzenetben köszöntötte az egybegyűlteket, ebben azt írta: fontos jelkép Gyugy Árpád-kori temploma, azt erősíti, hogy földi céljainkat csak a mennyei atya áldásával valósíthatjuk meg.



Márpedig Gyugyon áldás lehet, nevét az utóbbi időben nem csak a búcsú miatt kapta fel a hírnév; zarándokok hétköznap is eltalálnak a Pogány-völgyi településre, hiszen gyógyító erőteret mutattak ki, éppen a templom közelében, a II. János Pál dombon, ahol a temető is (Gyugyon az Örökkévalóság parkja) áll. De persze nem ezért vonult át oda is az ünneplő közönség szombaton, hanem mert elkészült az Örökkévalóság és emlékezés fala, melyen „a falu lakói e kegyeleti hellyel emlékeznek az évszázadok háborúiban elesett gyugyiakról, valamint azokról, akik tevékenységükkel maradandó módon segítették a falu fejlődését, boldogulását”.

Az első világháború kitörésének századik évfordulóján – hangsúlyozták az emlékfalon, melyen tizenhárom-tizenhárom nevet soroltak fel: az első világháború hősi halottaiét, illetve a második világháború idején elhurcoltak és elesettekét. A törökdúlás  áldozatairól is megemlékeznek (a töröktől való megszabadulás évében mosta ki egy felhőszakadás a földbe rejtett harangot, ezt az akkoriak jelenésnek vélték, s Gyugy attól fogva lett búcsújáróhely), továbbá a muhi csata hőseiről. Testvértelepülésük, a borsodi Muhi polgármestere arról beszélt: nyolc éve tudják, hogy I. Izsép, Gyugy földesura tizennyolc katonát vezetett az 1241-es muhi csatába.

Gyugy községért kitüntetést kapott szombaton Gresa István, Koltay Péter, Wilhelm König, valamint a Legyen szebb a mi falunk Egyesület öt hölgy aktivistája, Gyugy díszpolgára lett Kiss Péterné Komáromi Erika, aki szintén törzsgárdistája a tizenöt éves civil szervezetnek, továbbá falugondnok.
A templomdombra kapaszkodók a megmondhatói, hogy léteznek-e csodás gyugyi gyógyulások, de a kis falu már önmagában is egy „csoda”...

Címkék#Gyugy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!