Közélet

2014.06.25. 14:13

Bánatpénz: közel 20 millióval búcsúznak a somogyi exképviselők

Hét somogyi képviselő számára ért véget az új parlament megalakulásával az országgyűlési munka, ám nekik sem kellett üres kézzel távozniuk a T. Házból: a parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény alapján ugyanis az elmúlt félévnyi alapdíjuk és pótdíjuk átlagát további hat hónapon keresztül kapják. Illetve kérhetik egy összegben is. A távozó somogyi hetek így összesen 19,54 millió forintos végkielégítéssel – bánatpénzzel... – lettek gazdagabbak.

A. V.

A legnagyobb összeg a fideszes Gruber Attila markát üti – a 215 távozó közül az ötödik legvastagabb boríték az övé –, aki havi 637 ezer forintos alap- és bizottsági díjai után bruttó 3,82 millió forintot kap. Szintén hárommillió feletti összeggel számolhat a 2010-ben a Jobbik megyei listájáról a T. Házba jutó, ám később a függetlenek közé ülő Pősze Lajos is – 3,26 millió –, míg a képzeletbeli somogyi dobogó harmadik foka a fideszes Karvalics Ottónak jutott, aki 2,71 millió adózott részét várhatja a számlájára. Párttársai, Berényi László és Heintz Tamás, valamint a demokratikus koalíciós Kolber István egyaránt 2,36 millióval vigasztalódhatnak, a szocialista Lamperth Mónika pedig 2,64 millióval búcsúzik az országgyűléstől.



A 386-ról 199 fősre szűkülő parlamentből távozó 215 hajdani képviselőnek összesen 553 milliót kell kifizetnie a költségvetésnek, közülük tucatnyian – a legtöbbet a fideszes Kocsis Máté és az LMP-s Mile Lajos, előbbi 4,8, utóbbi 4,4 milliót – kapnak hárommilliósnál nagyobb összeget. Melyet havi bontásban vagy egy összegben kérhetnek, a többség – 169-en – jellemzően utóbbira szavazott. A honatyáknak és honanyáknak a kétmillió forint feletti rész után különadó formájában kell adózniuk, ezen összegeket 75 százalék terheli, ami persze még mindig jobb, mint a korábbi 98 százalék – az országgyűlés éppen az idén év elején mérsékelte a különadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!