Közélet

2014.06.03. 08:09

Közmunka: igény lenne rá, de pénz is kell hozzá

Egyelőre nem túl könnyen megvalósítható víziónak tűnik Lázár János két héttel korábbi bejelentése, miszerint a kormány célja, hogy 2015 januárjától minden munkaképes korú, egészséges embernek legalább közmunkát biztosítson.

Márkus Kata

Annak fényében legalábbis, hogy Somogyban például májusban az egy hónappal korábbinak kevesebb, mint a felére zuhant a közfoglalkoztatottak száma a munkaügyi központ adatai szerint. Kérdésünkre, hogy Kaposvár hány közmunkást foglalkoztat jelenleg, 10 nap alatt csupán egymondatos válasz érkezett a polgármesteri hivataltól: „Több száz közmunkás lesz idén is Kaposváron.”
Arra a problémafelvetésre pedig egyáltalán nem kaptunk választ: mi az oka a közmunkások létszámcsökkenésének. Kénytelenek vagyunk hát feltételezni, valóban pénzhiány áll annak hátterében, hogy számottevően kevesebb országosan, a megyében, s vélhetően Kaposváron is a közfoglalkoztatottak száma. Az pedig különös mód elgondolkodtató, hogy éppen az áprilisi választások után ürült ki az erre a célra rendszeresített központi kassza.

Nem csoda hát, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az országos médiumokban, s a kérdéseinkre pontos, korrekt választ küldő Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pedig lapunkban is inkább a leendő közmunkásokkal, vagyis a tervekkel foglalkozik.
– A jelenleg alkalmazott közfoglalkoztatottak száma Somogyban 3557 fő – közölte a munkaügyi központ. – A hagyományos hosszabb időtartamú program keretében további 1680 fő bevonása várható 2014. szeptember végéig. A 2014 évi kistérségi start mintaprogram három értékteremtő pillérében június hónapban további 223 fő belépése várható.

Ugyanakkor a 2014. május-december közötti időszak közfoglalkoztatási kérdéseiről szóló kormányhatározatban a kormány felkérte a közfoglalkoztatásért felelős minisztert a munkaügyi központ tájékoztatása szerint, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljairól szóló határozatban foglalt célok teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer fő 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa országosan. A megvalósításához szükséges többletforrásokra 2014. július 15-ig kell javaslatot tenni a közfoglalkoztatásért felelős miniszternek – áll közlésükben.

Többletforrásra minden bizonnyal szükség is lesz, mert elemzők úgy számoltak a tavalyi arányokat figyelembe véve, ha a kormány a kitűzött célt, a havi átlagban kétszázezer közmunkás foglalkoztatását el akarja érni, akkor az 290 milliárdba kerülne. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár viszont az MTV adásában azt mondta: idén 184 milliárd áll rendelkezésre közfoglalkoztatásra.Nyilván ez lehet a hátterében annak is, hogy Taszáron például tavaly 35 közmunkás dolgozott, az idén viszont egyetlen központi státusz sincs a településen. – Saját forrásból dolgozik most négy ember a faluban – mondta Pataki Sándor polgármester. – Egy havi foglalkoztatásuk négyszázezer forintba kerül, ami komoly teher a településnek. Pedig 16 embernek is tudnánk kommunális munkát adni, de az ehhez szükséges összeget már nem tudnánk kigazdálkodni. Arra kaptunk ígéretet, hogy júniustól lesz ismét központi státusz a közfoglalkoztatottakra.

A megyei munkaügyi központ tájékoztatása szerint meg is kezdődött a közfoglalkoztatási igények felmérése a közfoglalkoztatók körében. Valamennyi potenciális, a jogszabálynak megfelelő közfoglalkoztató bevonható, különös tekintettel a 2013-2014. évi téli átmeneti közfoglalkoztatásban partner szervezetekre.

A programok tervezett kezdési időpontja legkorábban 2014. augusztus 1-je, míg a befejezést legkésőbb 2014. december 31-ig lehet tervezni – közölték a munkaügyi központban. – A foglalkoztatóknak olyan programok tervezését kell előtérbe helyezniük, amelyek a korábbi közfoglalkoztatási tevékenység során szerzett tapasztalatokra épülnek, valamint a település kapacitáskorlátainak figyelembe vételével valós igényeket elégítenek ki.

Létfenntartani pedig kell - a szerző kommentárja

Röviden, tömören az a helyzet, hogy most nincs pénz közmunkára, de majd lesz. Amiben őszintén bízom. S mi tagadás, van azért ebben némi tragikum: néhány hónapja még azért emeltünk szót, hogy bizony egy közmunkás bérből nem csak megélni, de létfenntartani is képtelenség. Mára eljutottunk odáig, hogy abban reménykedünk: az év hátra lévő részében legalább ennyi jut majd azoknak, akik most a közmunkából is kimaradtak.

Nyilvántartott álláskeresők száma

 

Somogy megye

Kaposvár város*

2014. január

21 559

2 627

2014. február

22 324

2 797

2014. március

21 465

2 788

2014. április

20 699

2 738

* tartózkodási hely szerinti besorolás

 

 

Forrás: Munkaügyi Központ

A közmunkások száma Somogy megyében 2014-ben

Január

6687 fő

Február

6597 fő

Március

7143 fő

Április

7538 fő

Május

3 557 fő

Forrás: Munkaügyi Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!