Közélet

2014.06.26. 07:24

Rezsicsökkentés után: „nagy baj van az ágazatban”

Várhatóan már július elsejétől négy kéményseprőt négyórás munkakörbe helyeznek át a Somogy Kéményseprő-Mester Kft.-nél. A rezsicsökkentés után ugyanis jelentősen megcsappant a kaposvári társaság bevétele.

Harsányi Miklós

– Eddig nyolcórás munkakörben dolgoztak az érintett kollégák, ezután várhatóan csak négyórásban tudjuk őket foglalkoztatni  – közölte a Somogyi Hírlappal Farkas József, a társaság ügyvezető igazgatója. – Megértették a döntést, s elfogadták, hiszen ez még mindig jobb, mintha elbúcsúznánk tőlük.
A cégvezető a 2015-ös kéménydíjakkal kapcsolatos határozatra vár. Ez ugyanis hatással lesz a jövő évi kéményseprési díjakra, mely alapvetően meghatározhatja a foglalkoztatást, a dolgozók létszámát.

Rossz idők járnak a kéményseprőkre, hangoztatják a szakmabeliek. A várhatóan fél munkaidőben foglalkoztatott szakemberek rövidesen nagyjából havi nettó 60 ezer forintot visznek haza, de a 87 településen közel 60 ezer kémény ellenőrzését végző társaság sem dicsekedhet kiugró eredményekkel.
– A 2012-es közel 45 millió forintos bevétel után tavaly 40 millió forint volt a forgalmunk, az idén talán nagyjából 27 millió forintot érünk el – tudtuk meg  Farkas Józseftől. – Régebben nyereséges volt a cégünk, ebben az évben már veszteségre számítunk, csupán az a kérdés, mekkora lesz a mínusz.

Farkas szerint a rezsicsökkentés közel ötmillió forint bevételkiesést okozott a pillanatnyilag még 18 főt foglalkoztató kaposvári társaságnak. Ezen kívül érezhető forgalomcsökkenést idézett elő, hogy bizonyos kéményeket ritkábban ellenőriznek. Adódik a kérdés: a gazdasági nehézségek hatására fejre áll-e a cég? Az ügyvezető kiemelte: ezt nem szeretnék, minden tőlük telhető lépést megtesznek a megmaradás érdekében. A pillanatnyi szorongató gazdasági gondok közepette egyébként már erősen gondolnak 2015-re, amikor is többletfeladatokat kapnak a kéményseprő cégek.
– Ehhez viszont arra van szükség, hogy a felmerülő költségeket megfelelően díjazzák – húzta alá. – Jövőre ugyanis új feladatként jelenik meg a gázkazánok szén-monoxid mérése, a fűtőcső tisztítás, a légellátás illetve a gázkazánok biztonságtechnikai felülvizsgálatának ellenőrzése.

Farkas amondó: a pluszfeladatokat később csak több kollégával képesek ellátni. Így elképzelhető, hogy a júliustól négy órában foglalkoztatott kéményseprőket jövőre nyolc órás munkakörbe visszahelyezik. A cégvezető rámutatott. ha rajta múlna, nem is hozná meg a kényszerű döntést, ám a társaság gazdasági érdekei ezt diktálják. Az utóbbi időben is persze igyekeztek szinte minden fórumot megragadni, hogy időben felhívják a döntéshozók figyelmét arra: nagy baj van az ágazatban.S eközben újabb híreket hallani bezárás közeli vállalkozásokról, napi gondokkal küzdő társaságokról.
– Somogyban szerintem nem marad egyetlen település sem kéményseprés nélkül –  emelte ki. –  Az országban bárhol ilyen jellegű gond lenne, akkor nyolc napon belül kijelölik a kényszerszolgáltatót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!