Közélet

2014.07.24. 07:40

Ángyán-jelentés, frissítve - még mindig többet nyertek a külső pályázók

Új nevek az állami földbérletpályázat-győztesek somogyi rangsorának élmezőnyében: Ángyán József frissítette decemberben napvilágot látott ötödik földjelentését az azóta nyilvánosságra került szerződések alapján, s elsőként lapunkkal osztotta meg. Akad bőven érdekesség somogyi szempontból.

Fónai Imre

Például hogy a bábonymegyeri Ágh János és érdekeltségei továbbra is vezetnek az államtól bérbe kapott bábonyi és somi földterületek nagysága alapján, Ághék mögött azonban sokat változott a legnagyobb nyertesek mezőnye. Fél éve még a somogyszobi Claessens Group tulajdonosa és egyik cége, valamint a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. állhatott a képzeletbeli dobogóra az exfideszes exállamtitkár összesítése szerint, azóta azonban a babócsai Határőr Zrt. érdekeltségei, illetve Androsicsék (Balatonőszöd, Gyugy, Somogyszentpál, Hosszúvíz) vették át ezen előkelő pozíciókat. Egészen új nevek is feltűntek most a somogyi toplista elején: Béres Gábor (Berzence), Halász István (Bélavár), Kézsmárki Sándor (Marcali), Gyurkovics Gábor (Bolhó), vagy éppen Kiskóék Nagyatádról. 

A bábonymegyeri Ághék országos összesítésben decemberben még hetedikek voltak a nyerteseknek kiosztott földterület-nagyság alapján, most már „csak” tizenkilencedikek (első továbbra is a csákvári mezőgazdasági zrt. érdekköre, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és családi-rokoni viszonysága azonban a harmadik helyre szorult, egy feltörekvő hódmezővásárhelyi csoport mögé). S míg a nyertesek lakhelye alapján korábban Felcsút, Karcag sorrendet hozott ki Ángyán József, Bábonymegyer tizennyolcadik helyével, addig ez a toplista mára úgy módosult, hogy Felcsút visszacsúszott a hetedik helyre (Kunszentmiklós, Karcag, Hódmezővásárhely az első három), az 55. helyezett Bábonymegyert pedig megelőzte Nagyatád, az 51. helyével.    A friss somogyi summázat: a legnagyobb, 100 hektárnál nagyobb területet elnyert 11 érdekeltség 21 pályázója 54 nyertes pályázattal 2100 hektár állami földterület bérleti jogához jutott a földalap és a nemzeti parkok pályázatain, és ezzel az eddig Somogy megyében bérbe adott területek közel hatvan(!) százalékát szerezte meg. A bérbe adott területek nagyobb részét külső pályázók, érdekeltségek vitték el a helyi gazdaközösségek elől. Nyertes pályázói révén Nagyatád az új toplistavezető (12 nyertes pályázat, 341 hektár), utána Bábonymegyer (9, 310) majd Somogyszob (7, 225) következik. Ezen három település pályázói szerezték meg a megyében eddig bérbe adott területek közel negyedét. A 150 hektárt meghaladó területhez jutott, élen álló nyolc település (Nagyatád, Bábonymegyer, Somogyszob, Marcali, Somogyszentpál, Berzence, Zalaegerszeg a babócsai Határőr Zrt. érdekeltségei révén, végül Barcs) kimagaslik a 135-ből nyertes 49 pályázatával, és az ezekkel megszerzett 1734 hektárnyi bérbe kapott területtel; ez a Somogyban bérbe adott 3723 hektárnak majdnem a fele.

Az agrárprofesszor megjegyezte jelentésében azt is: „Az igazán nagy területek bérbe adása csak ezután következik. A bérbe adásra váró 197 blokk átlagos mérete ugyan „csak” 44,5 hektár, de vannak köztük – Andocson, Göllén, Igalban, Iharosberényben, Nagyatádon, Nagybajomban, Pusztakovácsiban, Somban, Somogyjádon, Somogyszobon vagy éppen Szentgáloskéren – 100 hektárt is jócskán meghaladó, akár a 200 hektárt is megközelítő, egyben meghirdetett birtoktestek, földrészletek. Ezekért a háttérben bizonyára komoly harc folyik az „erős érdekérvényesítő képességű” csoportok között.” 

A somogyi gyökerekkel bíró Ángyán ezt követően sem áll le összesítéseivel, mert „a nyilvánosság és a jó szándékú emberek összefogásának, a tisztesség és emberség (azaz az igazság, jóság, szépség és szentség) szövetségének erejében töretlenül bízom, s ajánlom a jelen összeállítást kortársaimnak éppen úgy, mint tanulságul az utókornak, a jövő nemzedékek tagjainak. Azoknak, akiket mindig újra megrabolnak, és azoknak, akiknek „megesik rajtuk a szívük”. Márk evangéliumából: „Amikor kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre.”

A legtöbb területet nyert

somogyi érdekeltségek

(az összes bérbe adott terület százalékában)

1. Ághék

13,5

2. Határőr Zrt.

7,4

3. Androsicsék

5,5

4. Claessens Group

5,2

5. Béres Gábor

4,6

6. Halász István

3,9

7. Kézsmárki Sándor

3,7

8. Ungi-Káli Bt., Keszthely

3,2

9. Gyurkovics Gábor

3,2

10. Lajoskomáromi Tejtermelő Kft.

2,9

11. Kiskóék

2,9

 

 

forrás: VI. Ángyán-jelentés a földről

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!