Közélet

2014.07.03. 17:46

Anyakönyvezés: fokozatos elérhetőség

Cáfolta az anyakönyvvezetés új, elektronikus rendszerének szerdai, lapunknak több helyről jelzett összeomlását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Balassa Tamás

A nyilvántartás, mint kérdésünkre csütörtökön jelezték, a kezdetektől stabil, és csak egy előre tervezett félórás leállás történt az első éles munkanapon. Ekkor a technikai beállítások frissítése miatt indították újra a hálózatot. A fejlesztők többnyire éjszaka dolgoznak, napközben csak az ügyintézésben jelentős javulást ígérő beavatkozásokat végzik el, tájékoztatott Ivanovicsné Istenes Anna, a kommunikációs főosztály vezetője.

A korábbi négy – születési, házassági, halotti és élettársi kapcsolati –  anyakönyv helyett személyhez kötődő nyilvántartások működnek szerdától. Az éles bevetésen, ezek szerint csak helyi zavart okozva, számos önkormányzati hivatal jelezte: egyáltalán nem működik a rendszer.

Az átállást befolyásolta, hogy a papíralapú és az elektronikus anyakönyvezés egyidejű fenntartása lehetetlen, ezért minden lépést, számos biztonsági elemmel, fékkel kombinálva vezetnek be, egyes funkciók fokozatosan válnak mindenki számára elérhetővé. Az előzetes teszteléseket szimulált környezetben lehet csak elvégezni.

A rendszer azonban indulása óta képes az anyakönyvi események rögzítésére, a kivonatok elkészítésére. A főosztályvezető azt is elmondta: ilyen jellegű, egy lépésben történő szemlélet- és technikai váltásra a magyar közigazgatásban még nem volt példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!